Tot 250 banen weg bij Stage Entertainment

Vorig boekjaar leed het bedrijf van oprichter Joop van den Ende een miljoenenverlies.

Joop van den Ende eerder dit jaar
Joop van den Ende eerder dit jaar Sander Koning/ ANP

Het musicalbedrijf Stage Entertainment wordt flink op de schop genomen. Het grootste musicalbedrijf van Nederland (omzet 482 miljoen euro) houdt alle activiteiten tegen het licht en schrapt 200 tot 250 banen. Dat zei oprichter en mede-eigenaar Joop van den Ende dinsdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Stage Entertainment is het grootste musicalbedrijf in Nederland, met zo’n 2600 banen wereldwijd. Vorig boekjaar leed het bedrijf een verlies van ruim 19 miljoen euro.

Van den Ende staat achter de reorganisatie. “We proberen het bedrijf efficiënter en beter georganiseerd te krijgen”, lichtte hij toe in het radioprogramma. “Bij een familiebedrijf vergeet je nog wel eens om organisatorisch de lijnen strak te trekken.”

“Vorig boekjaar was er een aantal behoorlijk tegenvallende producties”, zegt een woordvoerder van Stage Entertainment desgevraagd. Daar ligt volgens hem de oorzaak van het grote verlies. Hij noemt Made in Dagenham als voorbeeld, dat is een spin-off van een Engelse film.

“Dat was een show uit de koker van Stage Entertainment zelf. Die zijn het duurste om te maken. We hebben het groot gelanceerd, maar de productie heeft ondanks mooie recensies erg slecht gepresteerd. Een ander voorbeeld is Le Bal des Vampiers. Deze productie was succesvol in Duitsland en Oostenrijk, maar in Frankrijk sloeg het helemaal niet aan. Terwijl we het groots in de markt hadden gezet.”

Volgens hem ligt het bedrijf na de eerste zes maanden van het huidige gebroken boekjaar financieel weer op koers.

“We hebben meteen maatregelen genomen en de focus gelegd op het indammen van risico’s. Vooraf analyseren we beter welke productie het waar goed doet. Daarnaast zijn we voorzichtiger met eigen titels, al blijven we die natuurlijk nog maken. We zien de uitwerking al: sinds 1 augustus zitten we weer volledig in de winstcijfers.”

Centraliseren

De ontslagen zullen volgens de woordvoerder vooral vallen aan “achterkant” van het bedrijf. “Alle bedrijfsprocessen worden geanalyseerd om te zien welke we kunnen verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het centraliseren van inkoop van decors.”

Stage Entertainment in actief in acht landen, met een focus op West-Europa. In welke landen de ontslagen zullen vallen durft hij nog niet te zeggen, wel dat het in verschillende landen zal zijn. “Na de analyse zal de raad van bestuur de knopen doorhakken.”

Geen schulden

In juni verkocht Van den Ende een meerderheidsbelang van zijn bedrijf aan investeerder CVC Capital Partners. Dat is een van de grootste private-equityfirma’s ter wereld. Van den Ende noemde bij de verkoop de voorwaarde dat de nieuwe eigenaar het bedrijf niet mag volhangen met schulden.