Tien hoogtepunten uit Bowies platenoeuvre

Space Oddity (1969)

De gelijknamige hitsingle viel samen met de lancering van Apollo 11 en introduceerde astronaut Major Tom, die vaker terug zou komen. Het album heette oorspronkelijk Man of Words, Man of Music en lanceerde Bowie als een veelzijdig stilist.

Hunky Dory (1971)

Begin androgyne periode met hoes geïnspireerd op Greta Garbo en Katharine Hepburn. Oh! You Pretty Things en Queen Bitch spelen met biseksualiteit en introduceren de ‘nichtenrock’.

Rise And Fall of Ziggy Stardust & the Spiders From Mars (1972)

Briljant conceptalbum over de alien Ziggy Stardust die op aarde neerdaalt als een flamboyant popster, geënt op rockers Vince Taylor en The Legendary Stardust Cowboy.

Young Americans (1975)

Bowies periode als ‘white soul boy’ in de VS haakt in op disco en soul met een prominente rol voor gitarist Carlos Alomar. John Lennon schreef mee aan de hit Fame en deed mee als achtergrondzanger

Station To Station (1976)

Podiumpersonage The Thin White Duke overleefde op een dieet van melk en cocaïne, „the pure white experience” zoals Bowie het noemde. Decadent en meeslepend.

Low (1977)

Begin van Bowies Berlijnse periode, waar hij met Brian Eno radicaal gebruik maakte van elektronica in de geest van Kraftwerk en Neu! Kant twee is geheel instrumentaal. De andere albums in de ‘Berlijnse trilogie’ zijn Heroes en Lodger.

Heroes (1977)

In het vervolg op Low verbeeldt Bowie het beklemmende leven in de schaduw van de Berlijnse muur, met teksten die gebruik maken van William Burroughs’ cut up-techniek.

Let’s Dance (1983)

Commercieel hoogtepunt, geproduceerd met Nile Rodgers. De titelsong was een enorme hit, net als China Girl dat hij schreef met Iggy Pop.

Reality (2003)

Nadat hij zijn hand overspeelde met gekunstelde grunge- en drum’n’bass-uitstapjes keert Bowie terug naar sterke songs als Bring Me the Disco King.

Blackstar (2016)

Artistieke triomf van de eeuwige popvernieuwer, die zich na de relatieve pas op de plaats The Next Day door Kendrick Lamar liet inspireren tot een album waarop hiphopbeats en freakjazz ingepast zijn in een duistere songcyclus.