Textielfabrikant Ten Cate doet het beter dan verwacht

Door de goede resultaten wordt de kans dat de overname door Gilde slaagt alleen maar kleiner.

Topman Loek de Vries van Ten Cate op een foto uit juli.
Topman Loek de Vries van Ten Cate op een foto uit juli. Foto Koen van Weel / ANP

Ten Cate heeft zijn doelstellingen voor vorig jaar ruimschoots behaald. De textielfabrikant uit Twente hoopte in 2014 een brutowinst van 95 miljoen euro te boeken, maar lijkt uit te komen op ongeveer 97,5 miljoen euro. Ook de omzet van Ten Cate is sterker gestegen dan verwacht, zo meldt Ten Cate dinsdag.

Het bedrijf uit Almelo houdt daarbij nog wel een slag om de arm: de gepresenteerde cijfers zijn voorlopig en kunnen nog veranderen. Eind februari komt Ten Cate met de definitieve resultaten. Dat het concern nu al voorlopige cijfers presenteert, heeft te maken met het overnamebod door investeerder Gilde van oktober.

‘Kans op overname slinkt’

Met 97,5 miljoen euro ligt de brutowinst van Ten Cate ruim 15 procent hoger dan in 2014. De omzet steeg met ongeveer 11 procent naar bijna 1,2 miljard euro. Een deel van die stijging kwam echter door gunstige wisselkoersen. Die effecten niet meegerekend steeg de omzet met 5 procent, iets sterker dan Ten Cate had verwacht.

Door de goede resultaten wordt de overname alleen maar onwaarschijnlijker, zo denkt onze economieredacteur Carola Houtekamer.

“Als je logisch redeneert is het voor aandeelhouders nog onaantrekkelijker geworden om hun aandelen te verkopen. Ze vonden het bod al aan de lage kant en nu blijkt ook nog dat het bedrijf het heel goed doet. Maar aan de andere kant: je weet niet hoeveel aandelen er achter de schermen al zijn aangeboden.”

Aandeelhouders vinden bod te laag

Vorige maand bleek dat aandeelhouders niet heel enthousiast waren over het bod van investeerder Gilde. Slechts 60,6 procent van de stukken werd ter verkoop aangeboden, terwijl Gilde mikte op 95 procent van de aandelen. De investeerder en Ten Cate besloten daarom aandeelhouders langer de kans te geven hun stukken aan te bieden.

De aanmeldingstermijn voor het bod van 24,60 euro per aandeel verloopt nu op donderdag. Op dat moment moeten minimaal 66,7 procent van de aandelen zijn aangeboden, wil Gilze het bod gestand doen. Eerder liet president-commissaris Jan Hovers weten dat bij een aanmeldingspercentage lager dan 66,7 procent de deal niet door zou gaan.