State of the Union: de grote woorden van tien presidenten

President Barack Obama houdt in de nacht van dinsdag op woensdag zijn laatste State of the Union. Welke woorden gebruikten hij en negen van zijn voorgangers in deze jaarlijkse toespraak tot het Amerikaanse Congres?
President Barack Obama tijdens zijn State of the Union-toespraak in 2015. Foto AP / Mandel Ngan
President Barack Obama tijdens zijn State of the Union-toespraak in 2015. Foto AP / Mandel Ngan

President Barack Obama houdt in de nacht van dinsdag op woensdag zijn laatste State of the Union. Welke woorden gebruikten hij en negen van zijn voorgangers in deze jaarlijkse toespraak tot het Amerikaanse Congres?

Sinds 1933 houdt elke president van de Verenigde Staten deze vaak optimistisch getinte toespraak. De speech is min of meer vergelijkbaar met de Nederlandse Troonrede: het gaat over de staat van het land en bevat plannen voor het nieuwe jaar.

Voor deze grafieken is vanaf 1961 van een aantal sleutelwoorden bekeken hoe vaak ze in elke State of the Union voorkomen. De afgelopen 55 jaar werd slechts eenmaal geen toespraak gehouden. In 1973 besloot Nixon vijf missives aan het Congres te sturen in plaats van een speech te houden. Sinds 1961 zijn er tien presidenten geweest, vijf Democraten en vijf Republikeinen. Elke partij heeft 27 speeches voor zijn rekening genomen.

Boven- en onderaan de graphic vind je het jaar van de toespraak. Beweeg over de bollen om het woord te zien waar het om gaat. Aan de grootte van de verticale balk kun je zien of een thema veel of weinig werd besproken.

Verrijking door Anouk Eigenraam en Harrison van der Vliet