State of the Union De grote woorden van tien presidenten

President Barack Obama houdt in de nacht van dinsdag op woensdag zijn laatste State of the Union. Welke woorden gebruikte hij en negen van zijn voorgangers in deze jaarlijkse toespraak tot het Amerikaanse Congres?

Sinds 1933 houdt elke president van de Verenigde Staten deze vaak optimistisch getinte toespraak. De speech is min of meer vergelijkbaar met de Nederlandse Troonrede: het gaat over de staat van het land en bevat plannen voor het nieuwe jaar.

Voor deze grafieken is vanaf 1961 van een aantal sleutelwoorden bekeken hoe vaak ze in elke State of the Union voorkomen. De afgelopen 55 jaar werd éénmaal geen toespraak gehouden. In 1973 besloot Nixon vijf missives aan het Congres te sturen in plaats van een speech te houden. Sinds 1961 zijn er tien presidenten geweest, vijf Democraten en en vijf Republikeinen. Elke partij heeft 27 speeches voor haar rekening genomen.