Stage Entertainment schrapt tot 250 banen vanwege verliezen

Van den Ende met Albert Verlinde.
Van den Ende met Albert Verlinde. Foto ANP

Het musicalbedrijf Stage Entertainment wordt flink op de schop genomen. Het grootste musicalbedrijf van Nederland (omzet 482 miljoen euro) schrapt 200 tot 250 banen. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf dinsdag bevestigd. Stage Entertainment is het grootste musicalbedrijf in Nederland, met zo’n 2.600 banen wereldwijd. Vorig boekjaar leed het bedrijf een verlies van ruim 19 miljoen euro.

Volgens oprichter Joop van den Ende, voor 40 procent eigenaar, moet de reorganisatie het bedrijf „efficiënter en beter georganiseerd” maken. „Bij een familiebedrijf vergeet je nog wel eens om organisatorisch de lijnen strak te trekken”, zei hij op Radio 1.

„Vorig boekjaar was er een aantal behoorlijk tegenvallende producties”, zegt woordvoerder Maarten van Nispen van Stage Entertainment in een nadere verklaring. Daar zit volgens hem de oorzaak van het grote verlies. Hij noemt als voorbeeld Made in Dagenham, een spin-off van een Amerikaanse film. „Dit was een show uit de koker van Stage Entertainment zelf. Die zijn het duurste om te maken. We hebben het groot gelanceerd, maar de productie heeft ondanks mooie recensies erg slecht gepresteerd.” Ook de musical Le Bal des Vampiers sloeg in Frankrijk helemaal niet aan, „terwijl we het groots in de markt hadden gezet.”

Volgens Van Nispen ligt het bedrijf na de eerste zes maanden van het huidige gebroken boekjaar financieel weer op koers. „We hebben meteen maatregelen genomen en de focus gelegd op het indammen van risico’s. Vooraf analyseren we beter welke productie het waar goed doet. Daarnaast zijn we voorzichtiger met eigen titels.”

De ontslagen zullen volgens Van Nispen vooral vallen aan de „achterkant” van het bedrijf. „Denk bijvoorbeeld aan het centraliseren van inkoop van decors.” Stage Entertainment is actief in acht landen, met name in West-Europa. In juni verkocht Van den Ende een meerderheidsbelang van zijn bedrijf aan investeerder CVC.