Vliegtuigbouwers Airbus en Boeing beleven recordjaar

Terwijl Boeing de strijd om het hoogste aantal afgeleverde toestellen won, wist het Europese Airbus meer bestellingen binnen te halen.

De piloten in de cockpit voorafgaand aan de eerste vlucht met de Boeing 787 Dreamliner van KLM vanaf Amsterdam Schiphol in november vorig jaar.
De piloten in de cockpit voorafgaand aan de eerste vlucht met de Boeing 787 Dreamliner van KLM vanaf Amsterdam Schiphol in november vorig jaar. Foto: Lex van Lieshout/ANP

Vliegtuigfabrikanten Airbus en Boeing hebben beide een recordjaar achter de rug. Terwijl het Amerikaanse Boeing de strijd om het hoogste aantal afgeleverde toestellen in 2015 won (762 om 635), wist het Europese Airbus meer bestellingen binnen te halen dan de concurrent aan de andere kant van de oceaan (1036 om 768).

Voor beide bedrijven betekende het aantal afgeleverde toestellen het hoogste aantal ooit. Airbus wist vooral veel toestellen met één gangpad af te leveren en kreeg daarop ook de meeste orders (897). Boeing is succesvoller met de verkoop van grotere toestellen, met twee gangpaden, dan de Europese concurrent.

Van de Boeing 787 Dreamliner met maximaal 330 passagiers liggen er nu nog 779 orders op de plank. Van het grootste toestel van Airbus, de A380 waarin meer dan vijfhonderd passagiers passen, staan er 319 orders uit. Volgens Airbus draaide het tegenvallende A380-programma afgelopen jaar wel voor het eerst zonder verlies.

Airbus publiceerde de productiecijfers dinsdag, terwijl Boeing daar vorige week al mee kwam.

Chinese vraag

Beide bedrijven profiteren van de groeiende vraag naar vliegreizen wereldwijd. Vooral in China strijden de twee bedrijven om marktaandeel. In het land is de komende jaren naar verluidt vraag naar 6.130 toestellen.

De twee bedrijven hebben daar recent echter ook concurrentie gekregen van het staatsbedrijf COMAC. In november rolde er voor het eerst een groot passagiersvliegtuig van Chinese makelij van de banden: de C919. Met één gangpad en plek voor ruim 150 passagiers moet dat toestel de concurrentie aangaan met de ‘werkpaarden’ van Airbus en Boeing, de A320 en de B-737.