‘Politiemol’ blijft in voorarrest

M. (29) beroept zich nog steeds op zijn zwijgrecht. Volgens zijn advocaat zal dat “vooralsnog” zo blijven.

Aquarel van Mark M., de Weertse politieagent die ervan wordt verdacht gevoelige informatie te hebben verkocht aan criminelen.
Aquarel van Mark M., de Weertse politieagent die ervan wordt verdacht gevoelige informatie te hebben verkocht aan criminelen. Aloys Oosterwijk / ANP

Mark M., de man die verdacht wordt van het verkopen van politieinformatie, blijft in de cel. Dat oordeelde de rechter dinsdag tijdens een pro forma zitting in Den Bosch.

M. (29) verscheen daarbij voor het eerst in het openbaar. Hij beroept zich nog steeds op zijn zwijgrecht. Volgens zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers zal dat “vooralsnog” zo blijven.

M. wordt ervan verdacht dat hij politie-informatie heeft verkocht aan criminelen. Ook de tussenpersoon staat terecht, hij zwijgt ook. M. heeft volgens justitie als politieman duizenden pagina’s vertrouwelijke onderzoeksinformatie gekopieerd uit het politiesysteem. Hij verkocht die informatie via e-mail en op USB-sticks. Hij zou ruim acht ton hebben verdiend met deze werkzaamheden.

Zonder screening

Volgens de rechter is het onderzoek naar M. nog niet afgerond en is het daarom onwenselijk dat hij op vrije voeten komt. De advocaat van Mark M., Jan-Hein Kuijpers, meende dat de kans op herhaling minimaal is. Hij is van mening dat er, mede door de vele media-aandacht, karaktermoord is gepleegd op zijn cliënt.

De grote media-aandacht voor de zaak was volgens Kuijpers mede het gevolg van lekken vanuit politie en justitie. Volgens de advocaat was dit de reden dat de veiligheid van Mark M. niet gegarandeerd worden in Sittard, waar hij vastzat. Daarom zou M. zijn overgeplaatst.

Aannames

M. trad in 2009 in dienst bij de politie. Hij kon vrij snel aan de slag op een vertrouwensfunctie ook al was hij nog niet gescreend door de AIVD. M. heeft vier jaar lang ten onrechte kunnen beschikken over zeer vertrouwelijke informatie. Leidinggevenden hadden vergeten zijn autorisatiecodes voor de digitale toegang tot informatie uit strafrechtelijke onderzoeken in te trekken.

M. werd eind september vorig jaar opgepakt. Hij kwam in beeld door een onderzoek naar een autohandelaar uit Oirschot, bij wie gevoelige politie-informatie werd gevonden.