‘Politie in Keulen heeft grote fouten gemaakt’

Van de 19 geïdentificeerde verdachten in Keulen waren er tien asielzoekers. Duitse mannen nemen wraak.

De Dom in Keulen, het plein waar de aanrandingen plaatsvonden. Foto Oliver Berg/AFP

De politie in Keulen heeft twee grote fouten gemaakt, vindt de regering van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Zij heeft geen versterking gevraagd toen de situatie voor het station op Oudjaarsavond uit de hand liep, en zij heeft politici en publiek verkeerd geïnformeerd.

Deelstaatregering en politie stelden maandag gedetailleerde informatie beschikbaar over de aangiftes. Er zijn inmiddels 516 aangiftes gedaan van strafbare feiten. Daarbij gaat het in 237 aangiftes om seksuele delicten, in 107 gevallen om diefstal en beroving.

Van 19 verdachten is de identiteit vastgesteld. Tien van hen zijn asielzoekers, de negen anderen hebben vermoedelijk geen geldige verblijfsvergunning. 14 van deze 19 verdachten komen uit Marokko of Algerije. Vier ervan zitten wegens diefstal en beroving in voorarrest. Geen van deze verdachten heeft een vaste woon- of verblijfplaats.

In een politierapport is als bijlage een overzicht van de aangiftes opgenomen. Daarin staat staccato beschreven waarvoor aangifte is gedaan. Bijvoorbeeld een aangifte van een groep vrouwen om tien voor één ’s nachts: „Bij ieder geprobeerd vinger in de schede te stoppen, mislukt wgns. panty. Allen werden bij borst en zitvlak betast. Bij een gedupeerde werd een vinger ingebracht.” Deze vrouwen raakten contant geld, creditcards, iPhone en identiteitspapieren kwijt. In het vakje voor identificatie van de dader staat „alle neg.”

Volgens de toelichting van het deelstaatbestuur zijn er geen aanwijzingen dat er bij de aanrandingen en overvallen sprake is geweest van een gecoördineerde actie. Volgens de politie was dit wel het geval bij vier aanvallen zondagavond in Keulen op buitenlanders. Groepjes Duitse mannen vielen Pakistanen, Syriërs en Afrikanen aan, die daarbij lichtgewond raakten.

In zijn reconstructie van Oudjaarsavond zei de minister van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen, Ralf Jäger, dat het geweld niet kon worden voorzien. Wat hij echter „onaanvaardbaar” noemde, was dat geen versterking is aangevraagd toen de situatie uit de hand aan het lopen was. Op een gegeven moment „kwam na de roes van de alcohol en de drugs de roes van het geweld”.

Een tweede grove fout van de politie was volgens Jäger de gebrekkige informatievoorziening achteraf. Hij bestreed suggesties dat vanuit de politiek druk was uitgeoefend om de afkomst van de verdachten te verzwijgen. Jäger had vrijdag de politiecommissaris op non-actief gesteld.

Over de toedracht zei Jäger verder dat onder de „meer dan duizend Arabische en Noord-Afrikaanse mannen” die zich hadden verzameld op het plein voor het station, „ook veel vluchtelingen (zaten) die pas de afgelopen maanden opgenomen zijn in Duitsland.” De strafbare feiten zijn „bijna uitsluitend” begaan door mensen met een migratieachtergrond, overwegend „Noord-Afrikanen, die uit verschillende steden (naar Keulen) waren gereisd.” Maar, zei Jäger: „Het maakt me helemaal niet uit of deze mannen een Arabisch, een Afrikaans of een Duits paspoort hebben. Of ze hier zijn geboren of opgegroeid of juist recentelijk hier zijn binnengekomen. Dat speelt bij de strafvervolging geen rol.”