‘Politie in Keulen heeft grote fouten gemaakt’

Asielzoekers onder verdachten, Duitsers nemen wraak.

De politie in Keulen heeft twee grote fouten gemaakt, vindt de regering van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Zij heeft geen versterking gevraagd toen de situatie voor het station op Oudjaarsavond uit de hand liep, en zij heeft politici en publiek verkeerd geïnformeerd.

Deelstaatregering en politie maakten maandag bekend dat intussen 516 aangiftes zijn gedaan van strafbare feiten. In 237 aangiftes gaat het om seksuele delicten, in 107 gevallen om diefstal en beroving. Van 19 verdachten is de identiteit vastgesteld. Tien zijn asielzoekers, de anderen hebben vermoedelijk geen geldige verblijfsvergunning. 14 van deze 19 verdachten komen uit Marokko of Algerije. Vier zitten wegens diefstal en beroving in voorarrest.

In een politierapport is als bijlage een overzicht van de aangiftes opgenomen. Daarin staat staccato waarvan aangifte is gedaan. Bijvoorbeeld een aangifte van een groep vrouwen om tien voor één ’s nachts: „Bij ieder geprobeerd vinger in de schede te stoppen, mislukt wgns. panty. Allen werden bij borst en zitvlak betast. Bij een gedupeerde werd een vinger ingebracht.” Deze vrouwen raakten contant geld, creditcards, iPhone en identiteitspapieren kwijt. In het vakje voor identificatie van de dader staat „alle neg.”

Volgens het deelstaatbestuur zijn er geen aanwijzingen dat er sprake is geweest van een gecoördineerde actie. Volgens de politie was dit wel het geval bij vier aanvallen zondagavond in Keulen op buitenlanders. Groepjes Duitse mannen vielen Pakistanen, Syriërs en Afrikanen aan, die daarbij licht gewond raakten.

De minister van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen, Ralf Jäger, noemt het „onaanvaardbaar” dat geen versterking is aangevraagd. Hij bestreed ook suggesties dat politiek druk was uitgeoefend om de afkomst van de verdachten te verzwijgen.

Over de toedracht zei Jäger dat onder de „meer dan duizend Arabische en Noord-Afrikaanse mannen” op het plein voor het station, „ook veel vluchtelingen (zaten) die pas de afgelopen maanden opgenomen zijn in Duitsland”. De strafbare feiten zijn „bijna uitsluitend” begaan door mensen met een migratieachtergrond, overwegend „Noord-Afrikanen, die uit verschillende steden (naar Keulen) waren gereisd”. Maar zei Jäger: „Het maakt me helemaal niet uit of deze mannen een Arabisch, een Afrikaans of een Duits paspoort hebben. Of ze hier zijn geboren of opgegroeid of juist recentelijk hier zijn binnengekomen. Dat speelt bij de strafvervolging geen rol.”