Oppositie Venezuela legt parlement lam

De werkweigering van de oppositie, die de meerderheid heeft in het parlement, is een nieuwe zet in het conflict met het Hooggerechtshof.

Henry Ramos Allup, de voorzitter van het Venezolaanse parlement, verlaat de zaal nadat de plenaire vergadering dinsdag werd stilgelegd.
Henry Ramos Allup, de voorzitter van het Venezolaanse parlement, verlaat de zaal nadat de plenaire vergadering dinsdag werd stilgelegd. Foto: Fernando Llano / AP Photo

De Venezolaanse oppositie heeft dinsdag besloten om niet aan het werk te gaan, waardoor het parlement niet kon functioneren. Dat meldt persbureau AFP. De staking volgt op een uitspraak van het Venezolaanse Hooggerechtshof, dat maandag alle beslissingen van het parlement nietig verklaarde zolang drie omstreden parlementsleden nog mee konden stemmen.

Omdat er geen meerderheid van het parlement aanwezig was om te stemmen, moest de plenaire sessie in de Venezolaanse hoofdstad Caracas dinsdagmiddag gestaakt worden. De werkweigering is de nieuwste stap in een machtsstrijd tussen het door de oppositie beheerste parlement en het Hooggerechtshof. Sinds de oppositie de meerderheid kreeg na de verkiezingen in december, botsen ze met rechters die door de zittende president Nicolás Maduro zijn benoemd.

Volgens het Hooggerechtshof zouden de drie betwiste parlementsleden bij de laatste verkiezingen door fraude aan de macht zijn gekomen. Eerder werd hun benoeming al onwettig verklaard, maar dat legde het parlement naast zich neer. De oppositie heeft de drie stemmen hard nodig voor een meerderheid in het parlement.

Maduro trekt macht naar zich toe

In de periode tussen de verkiezingen op 6 december en de beëdiging van het parlement, greep de socialistische Maduro al diverse middelen aan om zijn macht te behouden. Zo benoemde hij in die periode dertien rechters voor het Hooggerechtshof en nam hij wetten aan die de macht van het parlement inperken. Daarbij regelde hij dat de president, zonder tussenkomst van het parlement, de directie van de Centrale Bank kan benoemen en ontslaan.

Maduro regeerde tot 31 december per decreet; hij had daar in het voorjaar van 2015 toestemming voor gekregen van het parlement, waarin zijn aanhangers toen nog de meerderheid hadden. In 2013 volgde hij zijn partijgenoot Hugo Chávez op, die overleed aan de gevolgen van kanker.