Ook Elias (VVD) en Bosma (PVV) in de race voor Tweede Kamervoorzitterschap

Ton Elias (VVD) en Martin Bosma (PVV) hebben zich maandagavond op de valreep gemengd in de strijd om het Kamervoorzitterschap. Zij nemen het op tegen Khadija Arib (PvdA) en Madeleine van Toorenburg (CDA) die al eerder hun kandidatuur bekend maakten. Als Khadija Arib de steun van linkse partijen krijgt, spant het erom welke rechtse kandidaat het in een slotronde tegen haar op mag nemen. De kandidaatstelling voor het Kamervoorzitterschap sluit deze dinsdag om 10.00 uur, debat en stemming vinden woensdag plaats.

Ton Elias wilde in 2012 ook voorzitter worden, maar legde het toen in een interne stemming af tegen Anouchka van Miltenburg. Zij functioneerde matig en stapte in december op.

Elias, zo schrijft hij in zijn sollicitatiebrief, wil „het echte debat laten herleven”. Zonder „beleidskoeterwaals, reeksen afkortingen en onnodige Engelse termen”. Net als Bosma en Arib zit hij in het dagelijks bestuur van de Kamer.

Bosma is nu ondervoorzitter en leidt Kamerdebatten met verve, maar zijn politieke kleur lijkt voor de meeste partijen een te groot obstakel om hem te kiezen. Volgens hem moet „de Kamer zich meer bewust zijn van het dualisme en kiezen voor een eigenstandige rol versus het kabinet”.