Ook FIFA in beroep tegen straffen Blatter en Platini

De onderzoekskamer van de bond vindt de schorsing van 8 jaar te kort.

Blatter (links) en Platini tijdens een onderonsje.
Blatter (links) en Platini tijdens een onderonsje. Foto Fabrice Coffrini / AFP

Na Sepp Blatter en Michel Platini gaat ook de FIFA zelf in beroep tegen de schorsing van beide voetbalbestuurders. De onderzoekskamer van de wereldvoetbalbond vindt de straffen van beide mannen te laag, zo meldt een woordvoerder donderdag aan persbureau AP. Platini en Blatter werden in december voor acht jaar geschorst.

Welke straf het orgaan in hoger beroep gaat eisen, zei de zegsman niet. Het ligt echter voor de hand dat de kamer mikt op een levenslange schorsing, de straf die ook in eerste instantie werd geëist. Platini en Blatter, voorzitter van de Europese UEFA, houden tot op de dag van vandaag vol onschuldig te zijn.

De zaak tegen beide mannen draait om een dubieuze betaling van de FIFA aan Platini in 2011. De transactie van omgerekend 1,8 miljoen euro werd goedgekeurd door Blatter. Volgens de voetbalbestuurders was dat bedrag een vergoeding was voor werkzaamheden die Platini voor de FIFA uitvoerde tussen 1999 en 2002.

Platini geen kandidaat meer voor voorzitterschap FIFA

De rechtsprekende kamer van de FIFA oordeelde vorige maand echter dat Blatter en Platini onvoldoende konden duidelijk maken waarom het bedrag pas zo veel later werd betaald. Het duo werd daarop voor acht jaar geschorst en kreeg een boete opgelegd. Zowel Blatter als Platini ging in beroep tegen dat vonnis.

Hoe het beroep ook afloopt, voor Platini komt de uitspraak te laat. De Fransman wilde meedoen aan de voorzittersverkiezingen van de FIFA van eind volgende maand. Door zijn schorsing heeft hij zich daar niet op kunnen voorbereiden, zei Platini vorige week. Hij besloot zich daarom terug te trekken uit de strijd.