Economie

Onderzoek naar misstanden in Samsung fabrieken

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Er komt een onafhankelijk orgaan dat de arbeidsomstandigheden controleert in de fabrieken van Samsung. Persbureau Yonhap bericht over de afspraak die Samsung maakte met twee groepen leukemiepatiënten en hun families. Het wordt een externe ombudsman die de veiligheid op de werkplaats gaat onderzoeken.

In 2007 stierf Hwang Yu-mi, een werknemer van een chipfabriek aan leukemie. Volgens de belangenorganisatie die de slachtoffers vertegenwoordigt, gaat het om meer dan 200 werknemers die werk gerelateerde ziektes lijden. Er zouden al 71 mensen overleden zijn, maar dat cijfer is niet officieel gecontroleerd.

In mei 2014 beloofde Samsung om slachtoffers en families van overleden arbeiders een schadevergoeding te betalen. De chipmaker zette een fonds op van 100 miljard won (76,4 miljoen euro) voor schadevergoedingen en onderzoek naar de werk gerelateerde ziektes.

Japan wil onderzeeërs leveren aan Australië

Het is de eerste poging van Japan om wapens te exporteren in zeventig jaar. De Japanners concurreren met Duitse en Franse bedrijven om de opdracht om Australische onderzeeërs te vervangen. Het contract heeft een waarde van vijftig miljard Australische dollar (32,12 miljard euro), schrijft Financial Times.

De concurrentiestrijd betekent veel voor Japan, aangezien het verbod op wapenexport pas in 2014 werd geschrapt. Maar de biedingen worden ook met argusogen bekeken met Amerikaanse ogen, vertelt vice-admiraal Chris Aquilino van de Amerikaanse marine.

Australië is een van onze belangrijkste bondgenoten, en aangezien het land in het hart van een van de belangrijkste regio’s ter wereld ligt, is het vanzelfsprekend erg relevant dat Australië investeert in verhoogde staat van veiligheid, in het bijzonder in onderzeeërs.

De Verenigde Staten heeft geen officiële positie in de concurrentiestrijd. FT merkt wel op dat Japan uiteraard een belangrijkere bondgenoot is in de regio van de Stille Zuidzee dan Duitsland of Frankrijk.

Alibaba organiseert elektronicabeurs samen met Duitsers

Alibaba pakt groots uit met consumentenelektronica, tijdens de Consumer Electronics China show in Shenzhen, in april. De South China Morning Post schrijft over de samenwerking die het bedrijf aangaat met de Duitse Association for Entertainment and Consumer Electronics en de Messe Berlin. Die twee organiseren jaarlijks de Internationale Funkausstellung Berlin (IFA), en nu dus ook de beurs in Shenzhen.

Het gaat dus met name om consumentenelektronica, die producenten rechtstreeks aan consumenten verkopen op de Alibaba-website Tmall. In dat segment legt Tmall het echter af tegen concurrent JD.com. Waar Tmall een marktaandeel van 27,10 procent heeft, gaat JD.com aan kop met 59,20 procent. Analist Charlie Dai:

De nieuwe beurs zal Alibaba helpen het ecosysteem van consumentenelektronica uit te breiden.

Een andere analist, Sandy Shen zegt dat Alibaba zich op de show in Shenzhen kan profileren als platform voor nieuwe, innovatieve producten. Zo kan het bedrijf zich onderscheiden van JD.com. Daar is Shenzhen de juiste plek voor, zegt ze.

Shenzhen is de Chinese hub voor technologische innovatie in hardware, dus de beurs is een kans voor lokale bedrijven om hun producten aan een breder publiek te laten zien.