Luipaardhaai vindt zijn weg in zee dankzij reukvermogen

Foto Kyle McBurnie

De luipaardhaai gebruikt zijn neus om de weg te vinden in zee. Dat ontdekten Amerikaanse biologen, onder meer van het Scripps Institution of Oceanography, door een experiment waarvoor ze 26 luipaardhaaien van dataloggers voorzagen (zoals de haai op de foto). Van steeds meer dieren, zoals zeevogels en zalmen, wordt duidelijk dat ze geur gebruiken om zich te oriënteren.Luipaardhaaien (Triakis semifasciata) leven in ondiep water langs de westkust van Noord-Amerika. Het zijn kleine haaien (1 tot 1,5 meter) die kreeftjes en vis eten. De kust vinden ze terug met hun neus, blijkt uit het experiment dat vorige week online is verschenen in PLOS One. 26 haaien werden aan de Californische kust opgevist, en per boot 9 kilometer zeewaarts getransporteerd. Elf van de haaien kregen een wattenprop met vaseline in hun neusgaten, zodat ze niets konden ruiken. Die haaien hadden meer moeite om terug naar de kust te zwemmen: ze zwommen trager en minder recht op hun doel af. Toch vonden de haaien ook met dichtgestopte neusgaten redelijk de weg. Ze gebruiken blijkbaar ook andere aanwijzingen, zoals geluid. (NRC)