Messi wint vijfde Gouden Bal

De Argentijnse aanvaller won met overmacht zijn vijfde Gouden Bal. En hij is pas 28.

Foto AFP

Lionel Messi heeft gisteravond verder afstand genomen van Cristiano Ronaldo in de prestigestrijd om het predicaat beste voetballer ooit. Met zijn vijfde uitverkiezing tot beste van de wereld, een jaarlijkse prijs van wereldvoetbalbond FIFA, komt de Argentijnse aanvaller van Barcelona op eenzame hoogte: andere beste voetballers van de wereld verzamelden er maximaal drie.

De Portugees (30) is ruim twee jaar ouder dan Messi (28) en het lijkt uitgesloten dat hij zijn tijdgenoot nu nog bij kan benen. Discussie over wie beter is was al verstomd, al liep Ronaldo de voorbije twee jaar met twee Gouden Ballen in op Messi, die er toen vier had.

Messi is sinds hij profvoetbal beoefent nu vier keer de beste van Europa met Barcelona en vijf keer de beste van de wereld individueel. Hij won het afgelopen jaar met Barcelona bijna alles: Spaanse titel, beker, Champions League, Europese Super Cup en wereldbeker. Alleen de Spaanse Super Cup werd verloren. Met Argentinië verloor hij de finale om de Copa América.

Messi (2009, 2010, 2011, 2012 en 2015) en Ronaldo (2008, 2013 en 2014) verdelen al acht jaar achtereen de Gouden Ballen. Messi’s overwinning was gisteravond enorm. De stemgerechtigden (aanvoerders, bondscoaches en voetbaljournalisten) wezen 41,33 procent van de punten toe aan Messi. Ronaldo (Real Madrid) behaalde 27,76 procent, Neymar (Barcelona) 7,86.

Overige prijswinnaars op het FIFA-gala in Zürich waren Barcelona-coach Luis Enrique (beste trainer), de Amerikaanse Carli Lloyd (beste voetbalster), bondscoach Jill Ellis van het Amerikaanse vrouwenelftal (beste coach van vrouwenploeg) en de Braziliaan Wendell Lira die het mooiste doelpunt maakte (de Puskas Award).

Sailliante statistiek: alleen Duitsland (7), Nederland (7) en Frankrijk (6) als land opgeteld hebben meer Gouden Ballen verzameld dan Messi. En Messi is nog lang niet klaar.