Negen Duitsers en één Peruaan gedood bij aanslag Istanbul

Volgens de Turkse premier Davutoglu is de dader een zelfmoordterrorist van Islamitische Staat.

De blauwe moskee
De blauwe moskee Foto: Murad Sezer/Reuters

Bij de aanslag in het historische centrum van Istanbul dinsdagochtend zijn negen Duitse toeristen en één Peruaan om het leven gekomen. Dat heeft een Turkse regeringsfunctionaris laten weten aan persbureau AP. Bij de zelfmoordaanslag kwamen tien mensen om het leven.

Onduidelijk is nog of de aanslagpleger in dat aantal is meegeteld. Duitsland heeft bevestigd dat er minstens acht Duitsers zijn gedood, en zeker negen gewond zijn geraakt. Volgens Reuters heeft het Peruaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld dat er één Peruaan zou zijn gedood. Van de in totaal vijftien gewonden zouden er twee in levensgevaar zijn.

Volgens de Turkse premier Ahmet Davutoglu is de aanslag gepleegd door een aanhanger van Islamitische Staat (IS). De dader zou volgens Turkse autoriteiten een 28-jarige Syriër zijn, die recentelijk de grens met Turkije zou zijn overgestoken. Hij zou niet op een lijst hebben gestaan van gezochte militanten. Davutoglu noemde het “veiligheidsvacuüm” in Syrië de reden van dergelijke terreuraanslagen, aldus Reuters.

Telefonisch contact

De Turkse premier Ahmet Davutoglu heeft bondskanselier Angela Merkel gebeld om haar het nieuws over haar dode en gewonde landgenoten over te brengen, meldt persbureau Reuters. Merkel zei eerder al dat het “waarschijnlijk” was dat er Duitse slachtoffers waren gevallen, mogelijk van één reisgroep. Zeker negen van de vijftien gewonden zijn ook van Duitse afkomst. In een verklaring schrijft het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken:

“We veroordelen deze barbaarse, laffe daad van terreur in de meeste krachtige bewoordingen. [..] Wij rouwen om de slachtoffers van deze moorddadige aanval. We moeten nu helaas aannemen dat er Duitsers slachtoffer zijn geworden.”

Twitter avatar GermanyDiplo GermanForeignOffice Chancellor #Merkel: Attacks in #Istanbul show once again the need to act determined against the cruelty of int. terrorism. MT @RegSprecher
Twitter avatar GermanyDiplo GermanForeignOffice Chancellor #Merkel on #Istanbul attacks: We will do all to organize together with #Turkey the quickest possible help.

Ook het Witte Huis veroordeelde de aanslag dinsdagavond. In een verklaring werd benadrukt dat Washington nauw blijft samenwerken met Turkije in de strijd tegen terreur.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken liet eerder tegenover persbureau ANP weten geen aanwijzingen te hebben dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn te betreuren.

Zelfmoordaanslag

De aanslag vond plaats op het plein voor de Sultan Ahmetmoskee, beter bekend als de ‘Blauwe Moskee’. De eeuwenoude moskee is een van de grootste toeristische trekpleisters van de stad, net zoals de nabijgelegen Hagia Sophia. Ten tijde van de aanslag zou het niet heel druk zijn geweest op het plein. Wel liepen er volgens ooggetuigen groepjes toeristen rond.