Maagzuurremmer geeft extra risico op nierziekte

Mensen die krachtig werkende maagzuurremmers slikken hebben een 20 tot 50 procent hogere kans op een chronische nierziekte. Het gaat om de zogenaamde protonpompremmers.

Van die maagzuurremmers was al bekend dat ze acute nierschade kunnen veroorzaken, een nierontsteking. Nu beschrijven Amerikaanse epidemiologen in JAMA Internal Medicine dat mensen die dat soort maagzuurremmers slikken ook vaker chronische nierziekten hebben.

Een commentator in het tijdschrift schrijft dat die maagzuurremmers in de Verenigde Staten vaak zonder dringende noodzaak worden voorgeschreven.

Het bekendste medicijn in die groep protonpompremmers is omeprazol. Dat medicijn staat al jaren in de top tien van meestgebruikte medicijnen in Nederland. Pantoprazol en esomeprazol worden ook vrij veel gebruikt.

In 2014 slikten bijna twee miljoen Nederlanders die protonpompremmers op doktersrecept. Een onbekend aantal mensen koopt de pilletjes tegen brandend maagzuur zonder recept bij de drogist. Voor kort gebruik zijn ze sinds 1 januari 2012 uit de verzekering gehaald. 700.000 mensen kregen het middel toen niet meer vergoed.

De nierschade ontstaat volgens de onderzoekers niet bij gebruik van oudere maagzuurremmers, de zogeheten H2-antagonisten.