Laatste Nederlandse spaarders Icesave gecompenseerd

Het zou gaan om de laatste ruim 3 miljoen euro die Nederlandse spaarders nog tegoed hadden.

De website van Icesave in 2008.
De website van Icesave in 2008. Foto Lex van Lieshout/ANP

De laatste Nederlandse spaarders die nog geld tegoed hadden van de in 2008 omgevallen IJslandse bank Icesave kunnen de komende dagen hun geld verwachten. Dat heeft Icesaving, een belangenvereniging waarbij zo’n 300 particuliere spaarders zijn aangesloten, bekendgemaakt, schrijft ANP.

Het gaat om de laatste 15 procent van een totaalbedrag van 25 miljoen euro, zo’n 3,8 miljoen euro. Over de vordering van dat bedrag was in december 2014 al een akkoord bereikt, maar het geld wordt nu pas overgemaakt. De 300 spaarders bij Icesaving hadden in totaal 50 miljoen euro teruggevorderd.

Icesave ging in 2008 failliet. Veel Nederlanders, die vanwege de gunstige rentetarieven hun spaartegoeden bij de IJslandse online spaarbank hadden gestald, waren in één klap hun geld kwijt. De meeste spaarders kregen hun geld op korte termijn terug omdat ze vielen onder het depositogarantiestelsel, dat tegoeden tot 100.000 euro dekt, maar een aantal spaarders had meer geld op hun rekening staan.

De terugbetaling duurde eindeloos vanwege de langdurende afwikkeling van het faillissement van Landsbanki, het moederbedrijf van Icesave, en moeizame vorderingen op politie niveau. Pas in september vorig jaar schikten Nederland en IJsland de affaire. Nederland claimde een bedrag van ruim 48 miljoen euro rente en kosten omdat het Nederlandse spaarders had voorgeschoten onder het IJslandse garantiestelsel. In totaal keerde De Nederlandsche Bank 1,6 miljard euro uit aan depositohouders van Icesave. De banken namen 208 miljoen euro voor hun rekening, de overheid 1,4 miljard euro. Dat geld werd in 2014 al teruggestort.