‘Hospitaal moet te veel meten’

Foto KOEN VAN WEEL/ANP XTRA

Ziekenhuizen zijn te veel geld en tijd kwijt aan kwaliteitsmetingen. Dat schrijft de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen naar aanleiding van een rapport van KPMG Plexus, in opdracht van de brancheorganisatie en het ministerie van Volksgezondheid. Volgens de onderzoekers is elk ziekenhuis jaarlijks ongeveer 1,3 miljoen euro kwijt aan kwaliteitsmetingen. Voor alle ziekenhuizen samen zou dit neerkomen op zo’n 80 miljoen per jaar. Dat geld kan niet aan zorg worden besteed, stelt de NVZ vast, die namens haar leden al langer aandringt op een lagere registratielast. Ziekenhuizen nemen volgens de onderzoekers gemiddeld deel aan 45 kwaliteitsregistraties, 19 keurmerken en 7 patiëntervaringsregistraties. De kwaliteitsmetingen zijn volgens het ministerie „doorgeslagen”. De NVZ: „Registraties zijn ooit bedacht om patiëntenzorg te verbeteren. Maar daar komen de ziekenhuizen bijna niet meer aan toe door de registratielast.”(NRC)