Kaart: zo vaak legde een eekhoorn het stroomnet plat

De grootste bedreiging voor het stroomnetwerk heeft een pluimstaart en eet graag beukennootjes, zo blijkt uit deze kaart.

Screenshot Cybersquirrel.com

Het energienetwerk is een belangrijk onderdeel van de infrastructuur dat beschermd moet worden tegen kwaadwillenden - maar wat als dit kleine knaagdiertjes zijn? De afgelopen drie decennia blijken namelijk niet terreurgroepen of rogue states, maar eekhoorns de grootste bedreiging voor de stroomvoorziening te vormen.

De site CyberSquirrel1 bracht van de afgelopen dertig jaar met een knipoog in kaart waar stroomstoringen het gevolg waren van een enthousiaste eekhoorn. Maar liefst 623 keer zorgde een doorgeknaagde kabel of kortsluiting door een pluimstaart voor stroomuitval.

Bekijk de kaart hier

Slangen, wasberen en een sporadische bever

Ook andere dieren kunnen er wat van: vogels, slangen, wasberen en een sporadische bever zorgden de afgelopen decennia ook voor problemen, zo blijkt uit gegevens op de kaart. Tot op heden slaagden Rusland en China er volgens de site nog niet in een stroomnetwerk plat te leggen. Door op nieuwsberichten met ‘eekhoorn’ en ‘stroomstoring’ te zoeken en die automatisch in Google Maps te laden, wordt de kaart gevuld.

De makers, die op quasi-serieuze toon spreken van “bevestigde operaties” van cybereekhoorns, kunnen niet garanderen dat ze alle door eekhoorns veroorzaakte stroomstoringen op hun kaart hebben. Dat komt onder meer doordat van slechts een fractie van de stroomstoringen wereldwijd een Engelstalig nieuwsbericht verschijnt - zo zijn er geen meldingen uit Nederland bekend. Ook ligt in Nederland het grootste gedeelte van de stroomkabels ondergronds. Het gaat de makers uiteindelijk vooral om het idee.