Jaarcijfers maken verkoop van TenCate nog lastiger

TenCate bracht dinsdag voorlopige jaarcijfers uit, die boven verwachting goed zijn. Ze bemoeilijken het plan het bedrijf van de beurs te halen.

Kunstgras doet het goed.
Kunstgras doet het goed. Foto ANP

Een rare gewaarwording voor TenCate: goed nieuws kan ook vervelend zijn.

De fabrikant van technisch textiel en kunstgras publiceerde dinsdagochtend alvast voorlopige jaarcijfers over 2015. En die zijn prima. Het bedrijf uit Almelo (4.300 werknemers) had vorig jaar een omzet van bijna 1,2 miljard euro. Het jaar ervoor was dat ruim 1 miljard euro. Het brutoresultaat groeide van 84,6 miljoen euro naar 97,5 miljoen euro. De nettoschuld daalde met 23 miljoen euro.

De omzetgroei van 5 procent was meer dan TenCate zelf verwachtte. Kunstgras doet het goed, en door onrust in de wereld trekt de defensiemarkt aan.

Maar al dat goede nieuws bemoeilijkt de verkoop van TenCate. Een consortium onder leiding van private-equityfonds Gilde Buy Out Partners wil het bedrijf van de beurs halen en biedt 24,60 euro per aandeel. Maar aandeelhouders vinden dat te weinig. Ze boden samen slechts iets minder dan 61 procent van de aandelen aan. Bij minder dan 67 procent doet Gilde het bod niet gestand. Donderdagavond loopt het verlengde aanmeldtermijn af.

Nu blijkt dat TenCate goed presteert, hebben aandeelhouders nog meer reden om het bod mager te vinden. „De cijfers laten een duidelijke trendbreuk zien”, zegt Paul Koster van de VEB, die bij TenCate aandrong op publicatie van cijfers. „Het is de hoogste omzet in vijf jaar, het hoogste brutoresultaat in vier jaar. Hopelijk zien meer aandeelhouders in dat het bod ècht te laag is.”

Maar maakt dat besef nog wat uit? Misschien. Aandeelhouders die hun stukken al hebben aangeboden, mógen nog van mening veranderen tot donderdag. Maar ook al bemachtigt Gilde net de benodigde 67 procent, dan moet het allerlei kunstgrepen uithalen om 100 procent in handen te krijgen. Goede cijfers helpen het hele proces niet.

Analist Joost van Beek van vermogensbeheerder Theodoor Gilissen wijst daarentegen op de algehele daling van de beurs. „Daar kijken kleine aandeelhouders naar. Voor hen is het wel interessant om op dit bod in te gaan.” Maar, zegt hij, „grote aandeelhouders die hun hakken in het zand hebben gezet, blijven dat doen.”