Werkgevers en bonden hervatten overleg over banen

Werkgevers uit de containersector in de Rotterdamse haven gaan deze week opnieuw praten met de vakbonden over werkgelegenheid. Dat is de uitkomst van gesprekken die het Havenbedrijf Rotterdam maandag afzonderlijk heeft gevoerd met beide partijen. Vandaag zou een tijdstip worden bepaald voor voor het te hervatten overleg.

Vorige week donderdag riepen FNV Havens en CNV Vakmensen een 24 uurs-staking uit bij de containerterminals. De onderhandelingen over het voorkomen of compenseren van banenverlies in de komende jaren door automatisering en overcapaciteit zitten al een maand lang vast. Beide partijen zijn na de staking echter bereid om concessies te doen, denkt het Havenbedrijf, dat optreedt als voorzitter.

Buiten het overleg om hebben twee terminals van APMT een akkoord gesloten met de Ondernemingsraad. Werknemers kunnen instemmen met deze ‘aanvulling op de individuele arbeidsovereenkomst’.

De FNV eist van APMT dat het akkoord ongedaan wordt gemaakt, omdat de afspraken in strijd zouden zijn met de cao. De FNV spreekt in een brief aan APMT van een „ernstige vergissing” van de APMT-directies.