Gilde verhoogt overnamebod op TenCate

Door de goede boekcijfers die TenCate vandaag presenteerde is de kans op een overname kleiner geworden.

Kunstgras wordt geproduceerd bij TenCate.
Kunstgras wordt geproduceerd bij TenCate. Foto Toussaint Kluiters/ANP

Investeerder Gilde heeft het overnamebod op technisch textielbedrijf TenCate verhoogd van 24,60 euro per aandeel naar 26 euro per aandeel. De totale waarde van het overnamebod komt daarmee op zo’n 714 miljoen euro, ten opzichte van 675 miljoen euro daarvoor. TenCate presenteerde eerder op dinsdag goede boekcijfers.

Volgens ANP gaat het om een finaal bod, wat betekent dat Gilde de prijs per aandeel niet nogmaals zal verhogen bij gebrek aan interesse bij de aandeelhouders. Die hebben nu tot 21 januari de tijd om te beslissen of ze voor deze prijs hun aandelen aanmelden of niet.

Lees ook een samenvatting van de gebeurtenissen rondom de overname bij TenCate bij NRC Q: Wordt TenCate toch nog verkocht? Deze week weten we het

Logisch redeneren

TenCate presenteerde dinsdagochtend voorlopige cijfers vooruitlopend op het sluiten van de aanmeldtermijn voor aandeelhouders komende donderdag. Hoewel het textielbedrijf een slag om de arm houdt, lijkt TenCate de doelstellingen van vorig jaar ruimschoots te hebben gehaald. Zo steeg de brutowinst met ruim 15 procent naar 97,5 miljoen euro en de omzet, wisselkoerseffecten niet meegerekend, met 5 procent naar bijna 1,2 miljard euro.

Het was al onzeker of aandeelhouders met het overnamebod zouden instemmen, maar door de goede resultaten lijkt de overname nog verder weg, zei economieredacteur Carola Houtekamer eerder op dinsdag:

“De aandeelhouders vonden het bod al aan de lage kant en nu blijkt ook nog dat het bedrijf het heel goed doet. Als je dan logisch redeneert is het voor aandeelhouders nog onaantrekkelijker geworden om hun aandelen te verkopen.”

Toch zou de overname door kunnen gaan, omdat het niet bekend is hoeveel aandelen achter de schermen al zijn aangeboden. President-commissaris Jan Hovers van TenCate heeft eerder laten weten dat bij een aanmeldingspercentage lager dan 66,7 procent de deal niet door zou gaan.

Potje straatvechten

In december 2014 deed Gilde in het geheim een overnamebod op het textielbedrijf. Dat kwam pas in juli vorig jaar na buiten, na moeizame onderhandelingen. Al snel blijkt dat aandeelhouders het bod van 675 miljoen euro te laag vinden; bij het sluiten van de aanmeldtermijn in december is slechts 60,55 procent aangemeld, terwijl 66,7 procent als ondergrens was gesteld. Daarom werd de aanmeldingstermijn verlengd tot 14 januari.