Zeker tien doden bij aanslag in centrum van Istanbul

Volgens vicepremier Numan Kurtulmus zijn de meeste doden van buitenlandse afkomst.

Politieagenten zetten het plein voor de zogeheten Blauwe Moskee af.
Politieagenten zetten het plein voor de zogeheten Blauwe Moskee af. Foto Lefteris Pitarakis / AP

Bij een aanslag in het toeristische centrum van Istanbul zijn vanmorgen zeker tien mensen om het leven gekomen. Ook zijn er minimaal vijftien gewonden gevallen, zo meldt de Turkse overheid volgens persbureau Reuters. Het gaat waarschijnlijk om een aanslag door een 28-jarige Syrische zelfmoordterrorist.

Volgens vicepremier Numan Kurtulmus zijn de meeste doden van buitenlandse afkomst. Er zijn geen aanwijzingen dat er bij de aanslag Nederlandse slachtoffers zijn gevallen, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag laten weten aan persbureau ANP.

Bondskanselier Merkel zei niet uit te sluiten dat er Duitse slachtoffers zijn te betreuren. Onder de gewonden zijn volgens het Turkse staatspersbureau Dogan zeker zes Duitsers, één Noor en één Peruaan. Onder meer het Duitse en Deense ministerie van Buitenlandse Zaken adviseren om weg te blijven bij toeristische attracties.

De explosie vond plaats op het plein voor de Sultan Ahmetmoskee, beter bekend als de ‘Blauwe Moskee’. De politie heeft het gebied nu afgezet uit angst voor nieuwe explosies. De eeuwenoude moskee is een van de grootste toeristische trekpleisters van de stad, net zoals de nabijgelegen Hagia Sophia.

‘Media mogen niet berichten over explosie’

Veel nieuwe informatie over slachtoffers en gewonden komt er voorlopig niet naar buiten. Volgens The Washington Post is dat omdat de Turkse autoriteiten meteen een verbod instelden op berichtgeving over de explosie.

Onze correspondent Marloes de Koning is na de ontploffing naar de Blauwe Moskee toe gegaan. Ze twittert:

Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning De explosie was kilometers verder te horen, zo hard. #Istanbul #explosie
Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning Ik ben zo’n 100m van waar het gebeurde. Ambulance personeel is nog steeds druk https://t.co/8hYzz00RzU

De plek waar de explosie plaatsvond:

Vaker aanslagen in Turkije

In Turkije vinden de laatste maanden vaker aanslagen plaats, zeker nadat het land besloot om harder op te treden tegen terreurgroep Islamitische Staat en de Koerdische PKK. Eind vorig jaar nog blies een militant van de Koerdische Vrijheidsvalken (TAK) een vliegtuig op. Dat gebeurde op Sabiha Gökcen, het tweede vliegveld van Istanbul. Daarbij viel een dode.

Veel groter was de aanslag van begin oktober, waarbij bijna honderd mensen omkwamen en 240 mensen gewond raakten. Dat gebeurde tijdens een vredesmars in de Turkse hoofdstad. Volgens de Turkse openbaar aanklagers was die aanslag het werk van IS.