Gewonden bij demonstratie Pegida in Potsdam

Naast betogers zouden zeker zeven agenten verwondingen hebben opgelopen bij de gevechten.

Demonstranten van Pegida tijdens een bijeenkomst in Leipzig, ook op maandagavond.
Demonstranten van Pegida tijdens een bijeenkomst in Leipzig, ook op maandagavond. Foto Fabrizio Bensch / Reuters

In het Duitse Potsdam zijn maandagavond meerdere gewonden gevallen bij rellen tussen aanhangers en tegenstanders van anti-islambeweging Pegida. Ook hebben zeker zeven agenten verwondingen opgelopen, zo meldt een woordvoerder van het korps aan Welt. De demonstranten gooiden volgens de krant onder meer met vuurwerk, stenen en verkeersborden naar elkaar.

Hoeveel betogers gewond zijn geraakt is vooralsnog niet duidelijk. Om een einde te maken aan de gevechten zette de politie peperspray in. Ook werd er aan politiekorpsen uit de regio gevraagd om hulp te bieden. Volgens de Potsdamer Neueste Nachrichten waren er bij de demonstraties ongeveer 120 Pegida-aanhangers en zo’n 600 tegendemonstranten.

Aanvankelijk leek de avond nog vrij rustig te verlopen in Potsdam, iets ten zuiden van Berlijn. Op vreedzame wijze demonstreerden tegenstanders van Pegida voor meer tolerantie. Vlak bij de bijeenkomst verzamelden zich echter aanhangers van de beweging voor hun wekelijkse ‘avondwandeling’. Toen de tegenstanders die mars probeerden te verhinderen, ontstonden gevechten.

Ook rellen in Leipzig

Eerder op de avond was het ook al onrustig in Leipzig, zo’n 180 kilometer ten zuiden van Potsdam. Daar werden onder meer auto’s in brand gestoken en etalageruiten ingegooid door een groep van zo’n 250 gemaskerde relschoppers. Op datzelfde moment werd in het centrum van Leipzig een bijeenkomst van Pegida gehouden.

Volgens Duitse media bestond de groep met relschoppers vooral uit hooligans, zo meldt Der Spiegel. De politie hield meer dan tweehonderd verdachten aan. Of er bij de rellen in Leipzig gewonden zijn gevallen is nog niet duidelijk.