Sport

Eén baan is saai: de opkomst van de slashie

ANP / Remko de Waal

Overdag is Gosse Bouma (28) filmmaker en scenarist. ‘s Avonds werkt hij als sales executive bij een grote uitgever. En dus is Bouma ook op zijn LinkedIn-profiel een sales executive, regisseur, producent en schrijver. Daarmee behoort hij tot de groeiende groep slashies: mensen met twee banen of meer, naar de slash die je professionele identiteit in stukjes hakt. Niet uit noodzaak, maar omdat één beroep simpelweg te weinig is om verschillende talenten en interesses in kwijt te kunnen.

“Het past heel erg in het nu, mensen die geen voldoening halen uit één beroep en vinden dat ze veel te bieden hebben”, zegt loopbaanadviseur Ilse Reijs. Sinds ongeveer twee jaar kun je volgens haar spreken van een trend: mensen die bewust kiezen voor meerdere banen in verschillende disciplines. Want, zo laten ook cijfer van het CBS zien, het slashie-zijn is niet langer voorbehouden aan schnabbelende BN’ers, presentator/schrijver/sportschoolhouder Arie Boomsma en barista’s met creatieve aspiraties. Het aantal Nederlanders met een tweede baan nam in vijf jaar met 16 procent toe en in dezelfde periode steeg het aantal zzp’ers met meerdere banen zelfs met 36 procent.

Eén baan is saai

Bouma ziet zijn verschillende beroepen als complementair.

“De vaardigheden die ik ontwikkel in de sales zijn ontzettend handig voor mijn werk als filmmaker. Veel freelancers vinden het lastig om aan klantenwerving te doen. Maar door mijn saleswerk ben ik communicatief sterker, en heb ik geleerd om commercieel te denken.”

Ongeveer zestig procent van zijn inkomen haalt hij uit het filmmaken, de rest verdient hij bij de uitgeverij.

Volgens Ilse Reijs heeft de opkomst van de slashie te maken met het economische tijdperk. “Door de crisistijd is het een enorm voordeel geworden als je flexibel bent, en kunt inspelen op economische veranderingen. Als jij je diensten en werk hierop afstemt kan dat erg winstgevend zijn.” Volgens The New York Times heeft het ook te maken met de levensinstelling van de millennials (nu in de twintig en begin dertig): één baan voor de rest van je leven vinden ze saai en ouderwets.

Bipolair op LinkedIn

In hun cv en op LinkedIn hebben slashies een probleem: hoe presenteer je jezelf, zonder dat het te bipolair wordt? “Kijk naar wat de gemene deler is van je kwaliteiten”, adviseert Reijs. “Als dat bijvoorbeeld ‘adviseren’ is, benoem je dat als eerste op LinkedIn. En vervolgens toon je in welke beroepen je dan adviseert.” Bij het solliciteren raadt ze iets anders aan. “Zorg dat je verschillende cv’s op de plank hebt liggen. En vergroot dan per cv één discipline uit.”


Is het niet enorm vermoeiend en afleidend, om constant te schakelen van beroep? “Je moet een goed gestructureerde agenda hebben”, zegt Bouma. “Maar het kan zeker vervelend zijn om nét als je geconcentreerd bezig bent naar je andere werk te moeten.”

Niet iedereen geschikt

Volgens Reijs is niet iedereen geschikt als slashie. “Het is lastig om kneitergoed te zijn in alles wat je doet. Als je een Johan Cruyff bent kun je niet én voetballen én tennissen én schaatsen. Als je er niet gelukkig van wordt, of als je er te weinig mee verdient, kun je er beter mee stoppen.” Het vergt veel flexibiliteit en aanpassingsvermogen om meerdere banen te combineren, zegt Reijs. “Maar als het lukt, levert het veel voldoening op.”