Duurdere dollar drukt prijs olie omlaag richting 30 dollar

Bodem lijkt niet in zicht
Bodem lijkt niet in zicht

In één handelsweek weer 16 procent eraf en de bodem lijkt nog niet in zicht. De prijs van een vat Noordzee-olie zakte dinsdagochtend verder tot bijna 30 dollar (27,5 euro).

Zakenbank Morgan Stanley voorspelt zelfs een prijsdaling naar 20 dollar per vat. Dat zou een gevolg zijn van de koppeling van de olieprijs aan de dollar: de internationale oliehandel vindt plaats in dollars en de Amerikaanse munt wordt steeds sterker.

Als de dollar 5 procent duurder wordt, daalt de olieprijs 10 tot 25 procent, schrijft de zakenbank. Overaanbod heeft de prijs al tot onder de 60 dollar per vat gedrukt, aldus Morgan Stanley, de dollarkoers doet de rest.

Energie-econoom Hans van Cleef (ABN Amro) reageert dat nu „alles mogelijk is”. Volgens hem is het vooral de vraag op welk moment beleggers die speculeren op een verdere neergang (door middel van shortposities) uitstappen, omdat ze denken dat de bodem is bereikt.

De olieprijs is in anderhalf jaar met 70 procent gedaald, van 110 naar 30 dollar per vat. Voor verreweg de meeste producenten betekent dit dat ze onder de kostprijs produceren en interen op hun reserves. Dat zal volgens Van Cleef leiden tot een golf van faillissementen in de olie-industrie.

In 2015 werden dagelijks 1,5 miljoen vaten meer geproduceerd dan verbruikt. Dit jaar zal dat ongeveer een miljoen per dag zijn. Binnen de OPEC wordt de roep om productiebeperking steeds luider. Maar Saoedi-Arabië, de leider van dit oliekartel, weigert. Buiten de OPEC blijft ook Rusland – ondanks de lage olieprijs – volop produceren omdat het land niet zonder zijn olie-inkomsten kan.