Duitsland vreest dat aanslag Istanbul gericht was tegen Duitse toeristen

Het is „geen toeval” dat de zelfmoordaanslag werd uitgevoerd bij een café dat populair is bij Duitse toeristen, zegt een prominente Turkijekenner.

Bij de aanslag in het historische centrum van Istanbul dinsdagochtend zijn negen Duitse toeristen en één Peruaan om het leven gekomen.
Bij de aanslag in het historische centrum van Istanbul dinsdagochtend zijn negen Duitse toeristen en één Peruaan om het leven gekomen. Foto Reuters / OsmanOrsal

Gealarmeerd vraagt Duitsland zich af of de aanslag eerder vandaag in Istanbul specifiek op Duitse toeristen was gericht. Het is „geen toeval” dat de zelfmoordaanslag werd uitgevoerd bij een café dat populair is bij Duitse toeristen, zei de prominente Turkijekenner Günter Seufert van de Stichting Wetenschap en Politiek vanavond op de tv-zender ARD.

Daarbij bleef de vraag open of dit een reactie was op de Duitse deelname aan de acties tegen IS, of een poging Turkije te treffen door de belangrijkste groep toeristen aan te vallen. De Duitsers zijn met vier miljoen bezoekers per jaar de belangrijkste toeristengroep van Turkije.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Duitse toeristen publieke plaatsen en toerististische attracties waar veel mensen komen, te mijden. Het ministerie schrijft op zijn website:

“In heel het land moet rekening worden gehouden met politieke spanningen, gewelddadige confrontaties en terroristische aanslagen.”

“Sinds jaren heeft de terreur ons niet zo hard getroffen als vandaag in Istanbul”, zei minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier. Bondskanselier Angela Merkel sprak haar solidariteit met Turkije uit en zei dat Duitsland zal doorgaan met de strijd tegen terreur.

De meeste Duitse slachtoffers hoorden bij een reisgezelschap uit Berlijn, dat ook naar Dubai en Abu Dhabi zou gaan.

Bij de aanslag dinsdagochtend in het toeristische centrum van Istanbul kwamen tien mensen om het leven. Volgens Turkije zijn negen van hen Duitsers, Duitsland spreekt zelf van acht Duitse slachtoffers. Een van de doden is een Peruaan, maakte de overheid van het Zuid-Amerikaanse land bekend. Ook zijn er vijftien gewonden gevallen, onder wie een aantal Duitsers. Turkije zegt dat de dader een aanhanger van Islamitische Staat is.