Duitsland wil criminele asielzoekers sneller uitzetten

Een celstraf van één jaar moet in de toekomst al voldoende zijn. Nu is dat nog drie jaar.

Politie patrouilleert in Keulen.
Politie patrouilleert in Keulen. Foto Martin Meissner/AP

Duitsland wil asielzoekers die zich schuldig maken aan zedendelicten of andere ernstige vergrijpen gemakkelijker het land uit kunnen zetten. Dit moet al kunnen als vluchtelingen een celstraf van één jaar hebben gekregen, zo spraken de verantwoordelijke ministers dinsdag met elkaar af. Nu is de drempel daarvoor nog drie jaar.

Dat de regering het zo snel eens is over strengere regels voor criminele vluchtelingen is mede het gevolg van de gebeurtenissen in Keulen, zei minister Thomas de Maizière van Binnenlandse Zaken (CDU) tegen Welt. Hij noemde het nieuwe beleid een “hard, maar correct antwoord” op de vergrijpen die daar tijdens Oud en Nieuw werden gepleegd.

Nu ligt de grens nog bij drie jaar

De strengere regels gelden voor delicten zoals aanranding, verkrachting, moord en geweld richting politieagenten. Ook diefstal en andere vormen van geweld kunnen in de toekomst aanleiding zijn om een asielzoeker het land uit te zetten. Het maakt daarbij niet uit of de straf voorwaardelijk of onvoorwaardelijk is.

Het CDU en coalitiepartner SPD hadden zich recentelijk al wel los van elkaar uitgesproken over het aanscherpen van de regels voor het uitzetten van criminele asielzoekers. Aanvankelijk was het sociaal-democratische SPD daar nog voorzichtig over, maar afgelopen weekeinde herzag partijleider Sigmar Gabriel zijn mening.