Dit is de jeugd

Het meisje op deze foto’s is Glacier Girl (‘gletsjer meisje’). Haar echte naam is Elizabeth Farrell, een negentienjarig meisje uit Londen dat met haar blog (Remember The Glaciers) aandacht vraagt voor klimaatverandering. Dit doet ze met een open brief aan de Canadese milieuactivist Naomi Klein, plaatjes van ijskappen en foto’s van haarzelf en vriendinnen waarin ze poseren met ventilatoren, protesteren tegen Shell en een fles ‘stijgend zeeniveau’ leegdrinken.

Glacier Girl is een van de veertig jongeren die aan de derde editie van het Noorse Recens Paper hebben meegewerkt. Dichters, fotografen, illustratoren en muzikanten, met als overeenkomst dat ze allemaal jong en een beetje afwijkend zijn.

Net als Glacier Girl en Elise By Olsen, de hoofdredacteur. Zij begon het tijdschrift op haar dertiende (staat daarmee in Guiness World Records) en wil met Recens Paper het beeld dat ‘wij’ van jongeren hebben veranderen. De jeugd die volgens ons ‘verwend is en passief achter computer of telefoon zit’ kan volgens By Olsen dankzij internet observeren en een unieke persoonlijkheid ontwikkelen.

Online stuiten jongeren vaak op restricties als ‘waarschuwing: deze video is voor sommige kijkers ongepast’ en ‘jouw post is verwijderd omdat deze niet aan de richtlijnen voldoet’. En daarom is print nodig, vindt By Olsen: in Recens Paper wordt niets gephotoshopt of gecensureerd.

Het blad wijkt af van de meeste Scandinavische tijdschriften waarin witgebruik, een symmetrische opmaak en modellen met perzikhuidjes de boventoon voeren. De pagina’s van Recens Paper zijn felgekleurd en bedrukt met psychedelische prints. De CD die je bij het tijdschrift krijgt, met daarop een mix van vogelzang en scifigeluiden, moet dat gevoel versterken.