Opinie

De politiek van 2016 in negen momentjes

1.

Suspense binnen enkele weken: uiterlijk 4 februari beslist de Kamer of fractievoorzitters door de Hoge Raad worden vervolgd wegens lekken uit de ‘commissie-stiekem’, die gaat over inlichtingendiensten. Dit na advies van een werkgroep geleid door Carola Schouten (ChristenUnie). Onderzoeken naar lekken zijn notoir moeilijk, maar nu al kun je een vurige discussie over bevoegdheden, competentie en publieke moraal voorzien. Waarom had het OM achttien maanden nodig voor de conclusie dat de Kamer dit moet beslissen? Deed de Kamer terecht aangifte? Kun je van fractievoorzitters verwachten dat zij meewerken aan hun eigen vervolging?

2.

Bij VNL, partij van vooral oud-PVV’ers, rijst de vraag hoelang men nog door moet met Bram Moszkowicz, nu de oud-advocaat vrijwel onzichtbaar is en in peilingen amper een concurrent van Geert Wilders blijkt te zijn.

3.

PvdA’ers trekken het bestaansrecht van hun partij in twijfel en willen dat de PvdA opgaat in een nieuwe progressieve beweging. Talrijke PvdA-Kamerleden besluiten de politiek te verlaten. Vicepremier Asscher zegt dat hij Diederik Samsom opnieuw wil als lijsttrekker. Vanuit Rotterdam komt een lobby voor Ahmed Aboutaleb op gang.

4.

De Eerste Kamer vergadert 19 januari over de eigen toekomst. Vooral de VVD laat scepsis over de huidige rol van de senaat doorklinken. Een geluid dat later in het jaar in het verkiezingsprogramma terugkeert.

5. 

Nederland boekt als EU-voorzitter alleen papieren resultaten bij het terugdringen van vluchtelingen. Wilders neemt Rutte ongenadig hard onder vuur. In de coalitie ontstaat een conflict over naleving van Schengen.

6. 

De economie groeit als een tierelier: het hele jaar miljardenmeevallers.

7.

Het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne ontaardt in een keiharde confrontatie op rechts. Oud-VVD’er Joshua Livestro, hoofdredacteur van de liberaal-conservatieve opiniesite Jalta.nl, kruist als gezicht van de vóór-campagne de degens met opponenten als Thierry Baudet, Jan Roos en andere GeenStijl-gezichten. Op de achtergrond steunen onder meer de werkgevers Livestro.

8.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) strompelt van incident naar incident. Bekend wordt dat hij op de Leidse universiteit kort (2006-2010) samenwerkte met partijgenote Ankie Broekers-Knol, de huidige voorzitter van de Eerste Kamer. Er komen documenten en verklaringen naar buiten waaruit blijkt dat Broekers zijn bestuurlijke vaardigheden destijds ernstig in twijfel trok.

9.

Bij de vervolging van Wilders (pro-formazitting 18 maart) wijst iemand op zijn Onafhankelijkheidsverklaring uit 2005, waarin de latere PVV-leider opmerkte dat mensen die „aanzetten tot haat” wat hem betreft vervolgd moeten worden.