David Bowie in Groningen herdacht als ‘hero of all freaks

De dood van David Bowie trok maandag vele fans naar het Groninger Museum.

De gedenkhoek in het museum.
De gedenkhoek in het museum. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Er staan boeketten rode en witte rozen bij het condoleanceregister voor David Bowie in het Groninger Museum. Een wit tafeltje voor een grote zwart-witfoto die een wand bedekt. Daarop een brandende kaars in stervorm. Geschreven boodschappen als:‘The stars look very differently’.

De gedenkhoek werd maandagmorgen in allerijl ingericht, nadat Bowies dood bekend werd. Sinds een maand is de tentoonstelling David Bowie is te zien in het Groninger Museum, tot maandag kwamen er al 40.000 bezoekers. Meer dan 300 objecten uit Bowies archief zijn tentoongesteld.

Directeur Andreas Blühm is in shock om de plotselinge dood van Bowie. „Het is alsof een vriend is overleden.” Voor de expositie dompelden hij en zijn team zich onder in leven en carrière van de artiest. „Je ziet Bowie spelen op onze expositie en ineens is hij er niet meer. Bizar.”

Het museum denkt na over ruimere openingstijden,gezien de aandacht die de tentoonstelling nu krijgt. Deze dinsdag wordt daarover meer bekend. Maandag ging het museum in elk geval een extra dag open; normaal is het dicht.

Al voor opening lagen de eerste bossen bloemen voor de deur, vertelt Blühm. De site van het museum lag maandag plat. De site trok 25.000 bezoekers, tegen 5.000 op gewone dagen. Media uit de hele wereld bellen. Komen langs. Een cameraploeg van de BBC loopt rond.

Tegen vijven staat er een lange rij voor het condoleanceregister. Margreet Bolman (65) staat te wachten met een grote bos witte rozen in haar arm. Ze is uit Zuidlaren naar Groningen gekomen om Bowie te eren. „Een fantastische man met mooie, innovatieve muziek.” Als tiener draaide ze zondagmorgen steevast Ziggy Stardust.

Ook Susanna Lemstra (58) uit Groningen is aangedaan. Ze heeft de tentoonstelling al drie keer bezocht. „Het is voor mij een sentimental journey.” De muziek, zijn lef, zijn performance: alles sprak haar als 16-jarige aan.

Maria Woortman (62) tekende nooit eerder een condoleanceregister. „Maar ik moest hierheen.” In haar jeugd draaiden ze in jongerencentra in Roden en Leek zijn muziek. „Ik ben weer 18 als ik Ziggy Stardust hoor.”

Er zijn niet alleen vijftigers en zestigers. Serge Beek (43) hoorde Let’s Dance in 1985 voor het eerst en was verkocht. In het gastenboek schreef hij „engel”. Louisa Meerjanssen (21) legt ook rozen bij Bowies foto. „Ik groeide op in een klein dorp in Duitsland. Hij leerde me dat je mag zijn wie je wilt. Hij opende een andere wereld voor mij. Hij is de hero of all freaks.”

Wim Voogd (58) heeft de laatste lp van Bowie onder zijn arm. In 1983 bezocht hij het concert van Bowie in Rotterdam. „Vroeger thuis had ik zijn muziek keihard aanstaan. Mijn vader sloeg dan met de bezemsteel tegen het plafond. En wie belt mij vanochtend op? Mijn vader van 87 die zegt: David Bowie is overleden.”