In beeld

Containerwoningen voor families in de ‘jungle’ van Calais

Zo’n 1.500 inwoners van de ‘jungle’ bij het Franse Calais worden sinds gisteren opgevangen in omgebouwde scheepscontainers. De Franse regering heeft 5 miljoen euro aan Europese steun uitgetrokken om de situatie van de naar schatting vierduizend vluchtelingen in het kamp te verbeteren.
Vandaag worden ongeveer 140 mensen verwacht, gevolgd door dagelijks vijftig in de komende weken.
Reuters / Benoit Tessier
In de ‘jungle’ wonen zo’n vierduizend migranten in erbarmelijke omstandigheden onder zeilen en in tenten.
AFP / Philippe Huguen
Families en kwetsbare mensen krijgen voorrang bij opvang in de containers.
AFP / Philippe Huguen
In het kamp wonen mensen die naar Groot-Brittannië willen oversteken via het Kanaal.
AFP / Philippe Huguen
Maar de Franse autoriteiten benadrukken dat de migranten moeten beseffen dat het onmogelijk is om vanuit hier het Verenigd Koninkrijk te bereiken.
Reuters / Benoit Tessier
Om ruimte te maken voor de containers werd een deel van de tenten en geïmproviseerde bouwsels in het noordoosten van het kamp verwijderd.
AFP / Philippe Huguen
De kampen in Calais zijn complete sloppenwijken geworden inclusief winkels, moskeeën en een kerk tussen allerhande bouwsels en tenten.
AFP / Philippe Huguen
De 125 witgeschilderde containers zijn ingericht met stapelbedden, verwarmingen en ramen. Voor water, douche en toilet kunnen de bewoners terecht bij sanitaire voorzieningen die voorheen alleen voor vrouwen en kinderen toegankelijk waren.
AFP / Philippe Huguen
Niet iedereen in het kamp wordt enthousiast van het met hekken omheinde containerpark. Abdullah uit Irak zei tegen Reuters dat hij ondanks het slechte weer van plan is in zijn tent te blijven wonen. "Als je er eenmaal in zit, laten ze je er niet meer uit." De autoriteiten bestrijden dat: de migranten mogen het kamp in en uit wanneer ze willen.
AFP / Philippe Huguen