CDA-grondlegger Steenkamp (90) overleden

Steenkamp was volgens partij „de drijvende kracht achter het fusieproces van de ARP, CHU en KVP”.

Steenkamp in 2005 bij de viering van het 25-jarig bestaan van het CDA.
Steenkamp in 2005 bij de viering van het 25-jarig bestaan van het CDA. Foto ANP / David van Dam

CDA-grondlegger Piet Steenkamp is vrijdag op 90-jarige leeftijd overleden. De voormalige KVP-voorman was volgens een verklaring van het CDA „de drijvende kracht achter het fusieproces van de ARP, CHU en KVP”. Deze fusie leidde na twaalf jaar van besprekingen in 1980 tot het CDA.

Al in 1968 lanceert Steenkamp tijdens een congres van de katholieke KVP het plan om tot „een moderne evangelische volkspartij” te komen. Door de ontkerkelijking en ontzuiling raakten de drie confessionele partijen veel van hun aanhang kwijt. In 1967, voor het eerst sinds de invoering van het algemeen kiesrecht in 1917, raken de drie partijen gezamenlijk hun absolute meerderheid in de Tweede Kamer kwijt.

Van 1973 tot en met de daadwerkelijke totstandkoming in 1980 was Steenkamp voorzitter van het CDA in oprichting. Na de fusie doet Steenkamp, die wordt gezien als de politieke peetvader van de latere premier Dries van Agt, een stap terug en treedt toe tot de Eerste Kamer waar hij tot 1999 lid van zal zijn.

Steenkamp, sinds 1980 erevoorzitter van het CDA, is dinsdag in besloten kring begraven.