Britse atletiekbond wil de sport ‘resetten’

De Britse atletiekbond stelt voor met een schone lei te beginnen in de door doping geplaagde sport. Om die reden moet er een streep door alle bestaande wereldrecords in de atletiek. De invloedrijke bond stelt ook voor een betrapte atleet voor minstens acht jaar te schorsen en alle dopingcontroles in een openbaar register te plaatsen.

„Radicale maatregelen zijn nodig om het vertrouwen in de sport te herstellen”, zegt de voorzitter van de Britse atletiekbond UK Athletics Ed Warner, die maandag zijn Manifest voor een Schone Atletiek presenteerde. „Meer transparantie, zwaardere straffen, langere schorsingen en zelfs opnieuw beginnen met wereldrecords in een dopingvrij tijdperk; we moeten openstaan voor alles wat de sport zijn geloofwaardigheid kan teruggeven.”

De bond heeft in totaal veertien aanbevelingen gedaan voor een schonere atletiek. Schadevergoedingen voor gedupeerde atleten hoort daar ook bij: de bond van een land waar een op doping betrapte atleet vandaan komt, moet de schone atleet die daardoor een medaille en prijzengeld misliep, compenseren.

De aanbevelingen zijn een antwoord op de grote dopingschandalen in de atletieksport van de voorbije maanden. Donderdag presenteert Dick Pound, oud-voorzitter van wereldantidopingagentschap WADA, een tweede rapport over doping in de atletieksport.