Jihadexpert zelf opgepakt

De Belgische jihadexpert Montasser AlDe’emeh is maandag in zijn woning opgepakt omdat hij een vals document zou hebben opgesteld voor Jawad O., een Belgische terreurverdachte die op het punt stond naar Syrië af te reizen. O. werd in november opgepakt op verdenking van terroristische activiteiten. Toen Jawad O. een paar dagen later voor de rechtbank verscheen, kon hij een document overleggen waarin stond dat hij bij AlDe’emeh een deradicaliseringscursus had gevolgd. Desondanks werd het voorarrest van O. verlengd. Ook stelde de politie een onderzoek in naar mogelijke valsheid in geschrifte van AlDe’emeh, die wordt gezien als de best ingevoerde expert op het gebied van geradicaliseerde jongeren in België. Hij is verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In 2014 reisde hij voor zijn proefschrift naar Syrië om daar Nederlandse en Belgische Syriëgangers te volgen die zich hadden aangesloten bij Jabhat al-Nusra, de Syrische tak van Al-Qaeda. Hij publiceerde interviews met geradicaliseerde jongeren. (NRC)