VN: evacueer uitgehongerde inwoners Madaya

Volgens VN is “veel meer” hulp nodig komende tijd.

Syriërs aan de rand van de stad Madaya.
Syriërs aan de rand van de stad Madaya. Louai Beshara / AFP

Zo’n vierhonderd uitgehongerde of zieke mensen in de Syrische stad Madaya hebben direct medische hulp nodig, want ze zijn in levensgevaar. Dat zei de Britse ambassadeur Matthew Rycroft maandag volgens persbureau Reuters. Volgens Rycroft is het een ”bittere noodzaak” om deze mensen te evacueren.

Maandag kwam de VN-veiligheidsraad bijeen om te spreken over de humanitaire situatie in belegerde of moeilijk bereikbare Syrische steden. Hooggeplaatste VN-diplomaat Stephan O’Brien noemde het hulpkonvooi dat maandag Madaya bereikte “het eerste van velen”. Hij gaf aan dat er een model moet komen zodat veel meer hulp geboden kan worden. Volgens de VN hebben 4,5 miljoen Syriërs hulp nodig.

Wereldwijd ontstond er afgelopen tijd ophef over foto’s van uitgehongerde mensen, onder wie kinderen, in de Syrische stad Madaya. Op de beelden zijn ernstig vermagerde lichamen te zien. Volgens Artsen Zonder Grenzen overleden sinds 1 december zo’n 28 mensen in de stad vanwege ondervoeding.

De levering van voedsel en medicijnen aan de belegerde plaatsen is moeilijk omdat frontlinies tussen strijdende partijen moeten worden doorkruist. Maandag werd het konvooi Madaya binnengelaten, hulpkonvooien hebben inmiddels ook de gegijzelde shi’itische steden Al-Foua en Kefreya in het noorden van Syrië bereikt. Het gijzelen van complete steden is een veelgebruikte tactiek in de Syrische burgeroorlog.

Hopen op evacuatie

Volgens de VN zal het een aantal dagen duren voordat de goederen verspreid zijn in de steden. In Madaya alleen werd 330 ton aan goederen geleverd, genoeg voor ongeveer een maand. Een VN-vertegenwoordiger zei volgens persbureau AP dat het “koud en regenachtig is, maar dat er blijdschap is omdat we er zijn met eten en dekens”.

Journalisten van AP zagen de vrachtwagens Madaya binnenrijden, maar mochten zelf de stad niet in. Aan de rand van de stad stond een groep inwoners, onder wie kinderen, die zei te hopen op een evacuatie. “Er is niks: geen water, geen elektriciteit, geen benzine en geen eten”, zei een lokale leraar tegen een AP-journalist.

Verzinsels

De Franse VN-ambassadeur Francois Delattre waarschuwde maandag dat er “geen geloofwaardige politieke vooruitgang is zonder vooruitgang op humanitair vlak”.

De Syrische ambassadeur Bashar Ja’afar zei maandag dat zijn regering “helemaal zal meewerken aan de levering van hulp”, maar deed beelden van uitgehongerde mensen af als verzinsels. Er zou volgens de ambassadeur genoeg humanitaire hulp zijn.