'Grote aandeelhouders Delta Lloyd tegen uitgifte aandelen'

Het hoofdkantoor van Delta Lloyd. Foto Koen van Weel/ANP
Het hoofdkantoor van Delta Lloyd. Foto Koen van Weel/ANP

Meerdere grote aandeelhouders van Delta Lloyd overwegen tegen de voorgenomen aandelenuitgifte te stemmen. Zij hebben zware kritiek op de emissie waarover op korte termijn een ingelaste aandeelhoudersvergadering wordt belegd.

Dat bevestigen beleggers tegen NRC. Zij willen vanwege de gevoeligheid van het onderwerp anoniem blijven. De extra vergadering vindt waarschijnlijk binnen enkele weken plaats.

Delta Lloyd, een van de grootste verzekeraars van het land, zit in een moeilijke fase. Topman Hans van der Noordaa kondigde in november aan dat hij 1 miljard euro wil ophalen met de verkoop van nieuwe aandelen, om de kapitaalpositie van Delta Lloyd te versterken. Waarschijnlijk eind volgende maand is de extra vergadering waarin aandeelhouders hieraan goedkeuring moeten geven. Nu al is duidelijk dat enkele grote van hen ernstige bezwaren hebben. 

De koers van het aandeel van Delta Lloyd is het afgelopen jaar ingestort. Sinds januari vorig jaar is driekwart van de beurswaarde van de verzekeraar verdampt, tot ongeveer 1 miljard euro. De verkoop van nieuwe aandelen is pijnlijk voor bestaande aandeelhouders. Zij krijgen daardoor meestal minder dividend: dezelfde hoeveelheid winst wordt nu over meer aandeelhouders uitgekeerd.

Aandeelhouders realiseren zich dat kapitaalversterking nodig is, maar in dit geval vinden zij de geplande emissie veel te hoog.

Geen gehoor

Om welke aandeelhouders het gaat, is niet bekend. Aandeelhouders zeggen in het algemeen niets over individuele beleggingen. Ze maken hun bezwaren liever in stilte duidelijk aan het bestuur. Ingewijden zeggen echter dat zij bij het bestuur van Delta Lloyd geen gehoor vinden.

Mogelijke kandidaten zijn grote internationale vermogensbeheerders, financiële conglomeraten en centrale banken, zoals Fubon, Greenlight Capital, Highfields Capital Management, Fir Tree, Norges Bank, Vanguard en Old Mutual. De Amerikaanse hedgefondsen Greenlight Capital en Fir Tree staan bekend als activistisch. 

Een aantal van deze partijen heeft recentelijk een belang genomen in Delta Lloyd, of zijn belang aanzienlijk uitgebreid. Dat kan een teken zijn van vertrouwen in de koers van de verzekeraar. Maar zo vlak voor een aandelenuitgifte duidt het er vaak ook op dat ze zich willen laten gelden.