117 medewerkers OM berispt of ontslagen na fouten

Sommigen registreerden vrije dagen niet of zochten informatie op over strafzaken of familieleden. In acht gevallen gaat het om serieuze delicten.

Het gerechtshof in Leeuwarden.
Het gerechtshof in Leeuwarden. Foto Catrinus van der Veen / ANP

Bij het Openbaar Ministerie (OM) zijn de afgelopen vier jaar 117 medewerkers in de fout gegaan. Ze werden om die reden berispt of ontslagen, zo meldt het OM op haar website. De vergrijpen variëren van het niet registreren van vrije dagen tot in het computersysteem informatie opvragen over strafzaken of over familieleden; bij het overgrote deel is geen sprake van strafbare feiten. In acht gevallen gaat het om serieuze delicten.

Integriteitsbureau

Sinds 2012 houdt het Bureau Integriteit Openbaar Ministerie alle misstanden bij. In vier jaar tijd leverde dat 137 meldingen op waarbij er 117 keer een sanctie is opgelegd. Zowel vaste medewerkers gingen de fout in, als stagiairs en tijdelijke krachten. Tien medewerkers werden ontslagen, vier vertrokken uit zichzelf.

Hoofdofficier van justitie Kitty Nooy, ook hoofd van het integriteitsbureau, zegt dat elke misstap van een medewerker van het OM er een te veel is. Nooy:

“Officieren van justitie die hun boekje te buiten gaan, is funest voor de geloofwaardigheid van het OM en de rechtsstaat. Juist wij moeten het goede voorbeeld geven. Wij zijn een open en transparante organisatie. Voor de aanklager die dronken op een zitting verscheen of veroordeeld is voor belastingfraude is bij het OM absoluut geen plaats.”

In sommige gevallen bleken medewerkers zich oprecht niet bewust van de overtreding. Nooy:

“Iemand vroeg mij onlangs nog of ik kon kijken waar iemand woont. De medewerkster had een aanrijding gezien en wilde alleen maar behulpzaam zijn, maar realiseerde zich niet dat de systemen hiervoor niet zijn bedoeld.’’

Aantekening in personeelsdossier

De meeste medewerkers die een fout maakten, kregen een mondelinge of schriftelijke berisping. Voor interne misstanden wordt zelden vervolging ingesteld omdat er geen sprake is van een strafbaar feit. Wel: van verwijtbaar handelen. Volgens Nooy is een berisping niet soft: “Een berisping staat voor altijd in het personeelsdossier.” Bij het OM werken ruim vijfduizend mensen.