SER werkt aan ‘sociaal vangnet’ voor zzp’ers

Werkgevers en werknemers werken gezamenlijk in stilte aan een plan om de arbeidsmarkt te hervormen. Dat meldde Het Financieele Dagblad dit weekeinde. Het doel van het initiatief is om de kloof tussen zelfstandigen en mensen in loondienst kleiner te maken.

Het plan, dat volgens het FD binnen een paar weken bij de Sociaal-Economische Raad (SER) wordt besproken, behelst onder meer een drastische inperking van het doorbetalen van loon van zieke werknemers. De SER, waar werkgevers en werknemers in vertegenwoordigd zijn, adviseert de overheid.

Het idee begon bij CDA-leider Sybrand van Haersma Buma. Nu moet een werkgever twee jaar loon doorbetalen. In het plan wordt dit teruggebracht naar acht weken, de rest van de ziekteperiode moet collectief worden betaald. Uit die pot moeten ook de circa 1 miljoen zelfstandigen bij ziekte worden doorbetaald.

Volgens een woordvoerder van vakbond FNV klopt het dat er een „breed arbeidsmarktadvies” in voorbereiding is. Verder wil de vakbond er inhoudelijk niets over kwijt.

Het huidige systeem werkt niet goed. De verplichting om twee jaar door te betalen is vooral voor kleine bedrijven een drempel om mensen in vaste dienst te nemen. En veel zzp’ers zijn kwetsbaar. Eén op de drie zzp’ers is niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid.

De discussie over hoe om te gaan met de groeiende groep zelfstandigen zit in een impasse. Coalitiepartners VVD en PvdA hebben hervormingen op de lange baan geschoven, na de volgende verkiezingen. Vlak voor de jaarwisseling vroeg minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) de SER nog om een advies over doorbetaling van werknemers bij ziekte en over een collectieve verzekering tegen ziekte voor alle werknemers, flexwerkers en zzp’ers. Asscher zei toen dat hij „zo langzamerhand een sik krijgt” van de discussie over loondoorbetaling bij ziekte.

Of het plan genoeg steun krijgt, is de vraag. Als doorbetaling bij ziekte collectief wordt geregeld, zullen zzp’ers ook premies moeten gaan afdragen. Een andere manier om het stelsel te financieren is door de zelfstandigenaftrek af te bouwen. Ook dat is nadelig voor zzp’ers.