Zanger David Bowie (69) is overleden - laat rijk oeuvre achter

De zanger overleed aan kanker. Hij is onder meer bekend van de nummers Heroes, Space Oddity, Ziggy Stardust en Life on Mars.

Zanger David Bowie is overleden, zo heeft zijn familie bekendgemaakt.
Zanger David Bowie is overleden, zo heeft zijn familie bekendgemaakt. Foto Leonhard Foeger/REUTERS

De Britse zanger, acteur en rockicoon David Bowie is zondag onverwacht overleden. Dat staat te lezen op de website van de artiest. Bowie overleed aan kanker. Hij is 69 jaar oud geworden.

In een kort statement stelt zijn familie:

“David Bowie overleed vandaag vredig en in aanwezigheid van zijn familie na een gevecht van achttien maanden met kanker. Terwijl velen van jullie zullen treuren, vragen we jullie om de familie privacy te gunnen in deze tijd van rouw.”

Ook Duncan Jones, de zoon van Bowie, bevestigt op Twitter de dood van zijn vader:

Twitter avatar ManMadeMoon Duncan Jones Very sorry and sad to say it’s true. I’ll be offline for a while. Love to all. https://t.co/Kh2fq3tf9m

Het nieuws over de dood van Bowie komt voor velen onverwacht. Het was niet openlijk bekend dat de zanger leed aan kanker. Afgelopen vrijdag kwam op Bowie’s 69ste verjaardag nog zijn nieuwste album Blackstar uit.

Lees hier de recensie van Blackstar door muziekredacteur Jan Vollaard

Androgyne zanger

David Bowie, die eigenlijk David Robert Jones heet, maakte vanaf de jaren zestig naam met zijn androgyne podiumpersoonlijkheid en vernieuwende muziek. Hij werd bekend door nummers als Space Oddity, Life on Mars, Heroes, Rebel Rebel en Golden Years. De conceptplaat The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars uit de jaren 70 vormt een mijlpaal in de geschiedenis van de glamrock. Ook de disco- en soulhoek werden door Bowie uitgebreid verkend. Met zijn laatste album voegde de zanger daar nog experimentele jazz aan toe.

Het androgyne van Bowie zit in de personages die op zijn albums en op het podium hij wist te creëren. De artiest nam gedurende zijn carrière verschillende karakters aan zoals Ziggy Stardust, the Thin White Duke en astronaut Major Tom. Ook nam hij duetten op met onder meer Freddie Mercury (Under Pressure), Mick Jagger (Dancing in the Street) en Tina Turner (Tonight). In totaal maakte Bowie 25 studioalbums.

Muziekredacteur Amanda Kuyper over het nalatenschap van Bowie:

“David Bowie was een popster in de buitencategorie. Een onaanraakbare icoon van de populaire cultuur die tot de verbeelding sprak. Hij was een trendsetter, die muziek die niet per se in de mode was, in het smaakgebied van zijn publiek wist te krijgen. Met zijn creativiteit en een onnavolgbare flair was Bowie een fenomeen op vele terreinen: muziek (van glamrock tot jazz met in totaal 140 miljoen verkochte albums ), film (hij speelde in 19 films), in de mode (voor zijn buitenissige kostuums liet hij zich inspireren door beeldende kunstenaars) en kunst.”

Bowie inspireerde met zijn muziek vele artiesten, zegt Kuyper:

“David Bowie was een kameleontische persoonlijkheid die bleef intrigeren. Tot op zijn 69e wist hij muzikanten nog te inspireren: door zijn brede muzikale palet en door de intellectuele inslag van zijn songteksten. Wat Bowie uitbracht, was altijd nieuws. Daar waren de laatste jaren veel voorbeelden van. Van zijn overzichtstentoonstelling in het Londense Victoria & Albert Museum (nu in Groningen te zien), tot de muziek die hij steeds plots online zette: van een bijna acht minuten durend jazzarrangement met het befaamde Maria Schneider Jazz Orchestra, een zelf gefilmde horror-videoclip voor Love Is Lost, tot de in november uitgebrachte sciencefictionachtige griezelfilm van tien minuten, de video bij David Bowie’s nieuwe song Blackstar.”

Berlijn

Een belangrijke periode in zowel het artistieke als persoonlijke leven van Bowie is zijn periode in de Duitse stad Berlijn. Aan het eind van de jaren 70 zocht een van drugs afkickende Bowie de relatieve rust van het door de Muur verdeelde Berlijn op. Samen met vaste producer Tony Visconti en Brian Eno nam hij in de Hansa-studio’s verschillende albums op, waaronder Heroes. Ook produceerde hij onder meer de plaat Lust For Life van punkrocker Iggy Pop.

In het nieuwe millennium werd het rustiger rondom Bowie. De zanger besloot na de Realitytour in 2004 om niet meer op te treden. Even leek het erop dat Bowie zich helemaal had teruggetrokken uit de muziekwereld, totdat hij op zijn verjaardag in 2012 met het nummer Where Are We Now ineens de komst van het album The Next Day aankondigde.
Afgelopen jaar volgde nog onder meer de musical Lazarus van regisseur Ivo van Hove. Bowie schreef daarvoor het titelnummer.

Wederom voelde Bowie de tijdsgeest perfect aan, zegt muziekredacteur Kuyper:

“Een artiest die nog altijd piekte met zijn 25e studioalbum. Achteraf is Blackstar nu heel anders te beluisteren. Er waren misschien hints. Neem de titelsong, Blackstar, die wellicht al refereerde aan zijn ziekte.”

Reacties op het overlijden van Bowie zijn hier te vinden.