‘Begaafd, uniek, een genie’ - reacties op de dood van Bowie

Onder meer de artiesten Madonna, Kanye West en Iggy Pop noemen de zanger een inspiratiebron. Ook de Britse premier Cameron kwam met een reactie.

David Bowie overleed zondag onverwacht op 69-jarige leeftijd.
David Bowie overleed zondag onverwacht op 69-jarige leeftijd. Foto Katja Lenz/AFP

Fans reageren maandagochtend vol ongeloof op het onverwachte overlijden van zanger en muziekicoon David Bowie. De legendarische artiest stierf zondag op 69-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Het nieuws over het overlijden van de zanger werd maandag summier gemeld op de officiële website van Bowie. Hoewel sommigen een hoax (nepbericht) vermoedden, bevestigde Bowie’s zoon Duncan Jones op Twitter de dood van zijn vader:

Twitter avatar ManMadeMoon Duncan Jones Very sorry and sad to say it’s true. I’ll be offline for a while. Love to all. https://t.co/Kh2fq3tf9m

Het nieuws komt voor velen als een verrassing. Bowie blijkt al achttien maanden ernstig ziek te zijn, maar dat was tot maandag niet publiekelijk bekend. Regisseur Ivo van Hove was wel al een jaar op de hoogte, vertelt hij in een gesprek met NRC. Van Hove en Bowie werkten samen voor de musical Lazarus die vorige maand in première ging en waarvoor Bowie het titelnummer schreef.

David Bowie werd in 1996 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Voor Madonna was Bowie de reden dat ze muziek ging maken, zei ze toen ze bij die gelegenheid een dankwoord uitsprak namens de zanger, die zelf niet bij de bijeenkomst aanwezig was.

Twitter avatar Madonna Madonna Talented . Unique. Genius. Game Changer. The Man who Fell to Earth. Your Spirit Lives on Forever! 🙏🏻❤️ #rebelheart https://t.co/k3k3lfL3Bv

Ook Paul McCartney gaf via Twitter een eerbetoon aan Bowie. In een tekst op zijn site noemde de ex-Beatle Bowie een “grote ster” en zei trots te zijn op de invloed die hij had op mensen wereldwijd.

Iggy Pop

Bowie trok in de jaren 70 naar Berlijn waar hij samenwerkte met vriend en punkrocker Iggy Pop. Bowie produceerde onder meer twee platen van de muzikant, waaronder het bekende Lust For Life:

Twitter avatar IggyPop Iggy Pop MESSAGE FROM IGGY:
“David’s friendship was the light of my life. I never met such a brilliant person. He was the best there is.
- Iggy Pop”

Voor rappers Kanye West en Pharrell Williams vormde Bowie een grote inspiratiebron:

Twitter avatar kanyewest KANYE WEST David Bowie was one of my most important inspirations, so fearless, so creative, he gave us magic for a lifetime.
Twitter avatar @Pharrell Pharrell Williams
Geverifieerd account
David Bowie was a true innovator, a true creative. May he rest in peace #RIPDavidBowie

The Rolling Stones spraken van een “prachtige en werkelijk originele” artiest:

Twitter avatar RollingStones The Rolling Stones The Rolling Stones are shocked and deeply saddened to hear of the death of our dear friend David Bowie… 1/2
Twitter avatar RollingStones The Rolling Stones As well as being a wonderful and kind man, he was an extraordinary artist, and a true original. 2/2 #DavidBowie

“Muzikaal altijd interessant”

Muziekkenner Leo Blokhuis was geschokt toen hij hoorde over het overlijden van het icoon,stelt hij tegenover ANP. Bowie had volgens Blokhuis een uitstekende neus had voor alles wat muzikaal interessant was:

“Alles wat David Bowie heeft gedaan was interessant en relevant. Hij was niet te pinpointen op één genre. Alles was goed en ook vernieuwend. Dat bleef ie. Hij is een van de weinigen die ik echt, echt nog graag had willen interviewen. Ik schrok me vanochtend echt het leplazarus. En juist dan heeft hij net dat nieuwe waanzinnig goede album gemaakt. Hoe kan dat?”

Vanuit de ruimte

Ruimtereizen en het bovenaardse zijn altijd belangrijke thema’s geweest in het werk van Bowie. Op een van zijn eerste platen vertelt hij in Space Oddity over de astronaut Major Tom die tijdens een ruimtereis het contact met de aarde verliest en achterblijft. Vanuit het internationale ruimtestation ISS stuurde de Britse astronaut Tim Peake snel na het bekend worden van het overlijden van Bowie een tweet daarover uit:

Twitter avatar astro_timpeake Tim Peake Saddened to hear David Bowie has lost his battle with cancer – his music was an inspiration to many. @DavidBowieReal

Vanuit het Vaticaan reageerde kardinaal Gianfranco Ravasi en president van de Pauselijke Raad voor Cultuur op het nieuws:

Twitter avatar CardRavasi Gianfranco Ravasi Ground Control to Major Tom
Commencing countdown,
engines on
Check ignition
and may God’s love be with you (David Bowie)

Politieke impact

De Britse premier David Cameron noemt het heengaan de zanger op Twitter een groot verlies. De politicus luisterde als kind al naar Bowie en bewonderde zijn clips:

Twitter avatar David_Cameron David Cameron I grew up listening to and watching the pop genius David Bowie. He was a master of re-invention, who kept getting it right. A huge loss.

En Duitsland bedankte de popartiest voor zijn muziek, die zou hebben bijgedragen aan de val van de Berlijnse muur:

Twitter avatar GermanyDiplo GermanForeignOffice Good-bye, David Bowie. You are now among #Heroes. Thank you for helping to bring down the #wall.
https://t.co/soaOUWiyVl #RIPDavidBowie

Groninger Museum

In het Groninger museum is momenteel een overzichtsexpositie te zien van David Bowie. “Ik ben in complete shock”, zegt museumdirecteur Andreas Bluhm. “We hebben iemand verloren die we ontzettend goed hebben leren kennen.” Het museum heeft besloten maandag extra open te gaan in verband met het overlijden van de artiest.

Twitter avatar groningermuseum Groninger Museum Het museum is vandaag geopend van 12 tot 18. Let op: alleen #DavidBowieIs is toegankelijk voor publiek, de andere tentoonstellingen.. 1/2
Twitter avatar groningermuseum Groninger Museum .. zijn vandaag gesloten. In de entreehal kunnen bezoekers het rouwboek voor David Bowie tekenen. Hiervoor is geen ticket nodig. 2/2