Uitlevering afperser Canadees meisje

De Nederlandse man die wordt verdacht van het afpersen van een Canadees meisje, mag de straf die hij in dat land krijgt in Nederland uitzitten. Het gaat om de 37-jarige Aydin C., die in 2010 via internet contact kreeg met Amanda Todd. Zij pleegde in 2012 op 15-jarige leeftijd zelfmoord. C. zou haar daartoe hebben gedreven door haar af te persen met webcambeelden waarop ze naakt te zien was. In Nederland wordt C. verdacht van aanranding en afpersing van 36 meisjes. Canada heeft gevraagd om uitlevering van C. om hem te vervolgen voor de dood van Todd. Nederland doet dat alleen als een gestrafte daarna de straf hier mag uitzitten. „Het ziet ernaar uit dat dit met Canada kan worden geregeld”, zegt een woordvoerster van het OM. Maandag moet C. verschijnen op een pro-formazitting. In april is de inhoudelijke behandeling. (ANP)