Waterpolovrouwen beginnen flitsend; mannen verliezen

De Nederlandse vrouwen zijn sterk begonnen aan het EK met winst tegen Hongarije. De mannenploeg verloor ruim.

Met één doel zijn de Nederlandse waterpolovrouwen naar Belgrado afgereisd: een direct ticket naar Rio de Janeiro ophalen. Alleen voor de Europees kampioen ligt die reservering klaar. Zondagmiddag begon de ploeg van bondscoach Arno Havenga voortvarend aan de klus: in de Kombank Arena werd de sterke ploeg van Hongarije in de eerste groepswedstrijd bijna achteloos opzijgeschoven: 14-10.

De Nederlandse mannen, die met beduidend lagere verwachtingen naar de Servische hoofdstad zijn gekomen, trapten een paar uur later af met een ingecalculeerde nederlaag tegen topland Montenegro, al viel de score met 13-6 wel hoog uit. „Montenegro was een maatje te groot”, wist bondscoach Robin van Galen.

Van Galen, de grote man achter het olympische succes van de Nederlandse vrouwen in Beijing (2008), hoopt met de mannen op een klassering bij de beste twaalf van de zestien deelnemende mannen. Dat geeft recht op een plek in het olympisch kwalificatietoernooi dat in april wordt gehouden in het Italiaanse Triëst. Vooraf schat Van Galen de kans dat zijn ploeg-in-opbouw daadwerkelijk de Spelen in Rio zal halen op zo’n „25 procent”. „Dit is een project dat tien jaar duurt”, zegt hij. „We zijn nu zo’n twee jaar bezig. Toen hadden we niks. Maar je kunt in deze sport niet na twee jaar hard werken direct meedoen om te prijzen.” De laatste keer dat de Nederlandse mannen op de Spelen actief waren was in 2000, in Sydney. Toen eindigde de ploeg als elfde van de twaalf landen.

De Nederlandse vrouwen, die afgelopen zomer in het Russische Kazan verrassend zilver haalden op het WK, kenden zondag een flitsende start tegen Hongarije. Met uiterst effectief aanvalsspel werden de Hongaarse vrouwen volledig overrompeld. Na tussenstanden van 11-3 en 12-5 nam Nederland wat gas terug, maar Hongarije kwam nooit meer in de wedstrijd.

Opmerkelijk was vooral de productiviteit van aanvoerster Yasemin Smit, de laatste speelster in de selectie die er al bij was in Beijing. Zij maakte tegen de Hongaarse vrouwen zes treffers. Bijna elk schot dat ze losliet was raak. Vivian Sevenich maakte drie doelpunten, Sabrina van der Sloot en Maud Megens ieder twee, Nomi Stomphorst scoorde één keer.

Havenga was na afloop content met de prestatie van zijn team. „Zo’n eerste wedstrijd op een groot toernooi is altijd lastig, maar we speelden erg goed. Zeker in het eerste deel van de wedstrijd waren we oppermachtig. Een compliment voor de ploeg”, zei hij na afloop tegenover de NOS.

Nederland speelt dinsdagmiddag de tweede groepswedstrijd, tegen het veel zwakkere Turkije. Verder zit Nederland in een groep met Portugal, Griekenland en Rusland.

Mocht Nederland er in Belgrado niet in slagen de Europese titel te behalen, dan volgt in maart een herkansing voor een ticket naar Rio op het olympisch kwalificatietoernooi. Dat wordt in eigen land gespeeld: Gouda.