Utrecht Overvecht: rumoerige informatieavond over azc

Een persoon is na afloop van de bijeenkomst buiten aangehouden wegens belediging van een agent.

Utrecht wil het aantal noodopvangplekken voor asielzoekers uitbreiden.
Utrecht wil het aantal noodopvangplekken voor asielzoekers uitbreiden. Foto Jerry Lampen/ANP

Ruim tweehonderd mensen zijn maandagavond afgekomen op een informatiebijeenkomst over de komst van een tijdelijk opvangcentrum voor asielzoekers in de Utrechtse wijk Overvecht (maps). Een hoge opkomst, zei een gemeentewoordvoerder tegen persdienst ANP. De bijeenkomst verliep rumoerig, vanuit het publiek werd gejoeld en klonk boegeroep.

Buiten waren ook tientallen mensen. Voor- en tegenstanders van een opvangcentrum stonden tegenover elkaar. Dat leek even tot een confrontatie te komen, maar de politie ging er tussen staan, waardoor de situatie snel weer onder controle was. Een persoon is na afloop van de bijeenkomst buiten aangehouden wegens belediging van een agent.

Onze correspondent Anne Vegterlo was aanwezig:

Twitter avatar AnneVegterlo Anne Vegterlo Grote opkomst bij informatieavond over tijdelijke vluchtelingenopvang in Overvecht in #Utrecht
Twitter avatar AnneVegterlo Anne Vegterlo Wethouder Kees Diepeveen wordt uitgejouwd door het publiek. Veel ontevredenheid over het aantal mensen dat er komt (400)
Twitter avatar AnneVegterlo Anne Vegterlo “Blijft er nog geld over voor onze jongeren en ouderen?” vraagt iemand. “Wat is de tegenprestatie voor Overvecht.”
Twitter avatar AnneVegterlo Anne Vegterlo In de zaal zijn mensen nu vooral met elkaar in gesprek. De sfeer is rustiger. Zo’n twaalf medewerkers van de gemeente beantwoorden vragen.

Over de opvang

De gemeente Utrecht wil honderden extra plaatsen beschikbaar stellen voor opvang van asielzoekers. Het gaat zowel om uitbreiding van huidige locaties als tijdelijke opvang. Een leegstaand kantoorpand aan de Einsteendreef in Utrecht Overvecht zou plaats moeten bieden aan de noodopvang van maximaal vierhonderd mensen tot eind november 2018. De plekken komen deels ter vervanging van noodopvangplaatsen in Kanaleneiland. Daar is nu plaats voor 500 asielzoekers, maar deze locatie sluit per 1 mei van dit jaar.

Over het realiseren van noodopvang in Overvecht schreef wethouder Kees Diepeveen (Zorg, Welzijn en Cultuur):

“Net als Kanaleneiland is Overvecht aan te merken als een kwetsbare wijk. Het wijkbureau heeft vanuit zorgen over de draagkracht van de wijk negatief geadviseerd (…). Naar inschatting door Veiligheid en de politie zijn er geen veiligheidsaspecten die een belemmering zijn om op de Einsteindreef een opvanglocatie voor asielzoekers te realiseren.”