Uitlevering ‘El Chapo’ aan VS duurt minstens een jaar

Mexico begon maandag met het officiële uitleveringsproces aan de VS.

Mensen lopen langs de federale Altiplano gevangenis, waar Joaquin 'El Chapo' Guzman gevangen wordt gehouden.
Mensen lopen langs de federale Altiplano gevangenis, waar Joaquin 'El Chapo' Guzman gevangen wordt gehouden. Foto Ginnette Riquelme/Reuters

Het zal minstens nog een jaar duren voordat de Mexicaanse drugsbaron Joaquin ‘El Chapo’ Guzman kan worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat zegt de Mexicaanse openbaar aanklager. Mexico begon maandag met het officiële proces dat uiteindelijk moet leiden tot de uitlevering van de kartelbaas aan de VS.

Volgens persbureaus AP en AFP zei de openbaar aanklager José Manuel Merino op de Mexicaanse radio dat hij ook zaken heeft meegemaakt waarbij de uitlevering “vier of zes jaar duurt”. Hij verwacht dat de advocaten van ‘El Chapo’ alle rechtsmiddelen zullen aangrijpen om de uitlevering te voorkomen. Een van de mogelijkheden voor de drugsbaron is om in beroep te gaan tegen het uitleveringsproces dat maandag van start is gegaan.

In Amerika staan er twee arrestatiebevelen uit tegen ‘El Chapo’, waarin hij onder meer wordt verdacht wordt van moord, drugshandel, witwassen en het leiden van een criminele organisatie. Zijn Sinaloa-kartel zou meer dan een miljard dollar waard zijn.

Ommezwaai

In 2014, toen de drugsbaas voor het eerst werd opgepakt, was Mexico nog fel tegen uitlevering van ‘El Chapo’. Hij wist vorig jaar te ontsnappen dankzij een tunnel van 1,5 kilometer lang die door kartelleden onder de gevangenis was gegraven. Pas afgelopen vrijdag werd hij weer opgepakt, mede omdat de politie zijn locatie wist te achterhalen dankzij de acteur Sean Penn, die ‘El Chapo’ interviewde voor het tijdschrift Rolling Stone.

Momenteel zit Guzman in dezelfde gevangenis, de federale Altiplano gevangenis, als waaruit hij in 2015 ontsnapte. Daar is de beveiliging nog verder aangescherpt om een nieuwe ontsnapping te voorkomen.