Elias en Bosma kandidaat voor Kamervoorzitterschap

Op de valreep melden Martin Bosma (PVV) en Ton Elias (VVD) zich voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer.

De voorzittershamer en stoel van de voorzitter in de Tweede Kamer.
De voorzittershamer en stoel van de voorzitter in de Tweede Kamer. Foto: Koen Suyk / ANP

Ton Elias (VVD) en Martin Bosma (PVV) hebben zich kandidaat gesteld om het voorzitterschap van de Tweede Kamer over te nemen. In brieven aan hun collega’s lieten de Kamerleden maandagavond allebei weten graag de debatten in de Kamer te willen leiden.

De deadline voor kandidaatstelling is dinsdagochtend, woensdag wordt er door de Tweede Kamer gestemd.

Het leek er lange tijd op dat het tussen Van Toorenburg en Arib zou gaan; de VVD-fractie had geen kandidaat naar voren geschoven en kon als één blok bepalend zijn.

Nu Elias en Bosma zich ook mengen in de verkiezingen, verandert volgens politiek redacteur Thijs Niemantsverdriet de gehele dynamiek van de verkiezingen.

“De kans is groot dat er een tweede ronde nodig is; er wordt pas een voorzitter benoemd als één van de kandidaten een Kamermeerderheid achter zich heeft.”

Elias kandidaat op persoonlijke titel

Ton Elias is niet naar voren geschoven door de VVD, maar heeft zich op persoonlijke titel kandidaat gesteld. In de brief schrijft de VVD’er dat hij hoopt dat zijn collega’s in de korte tijd voor de verkiezing willen overwegen om op hem te stemmen, ook als ze niet in zijn partij zitten.

“Ik vraag u (…) oprecht te kiezen voor degene die u het geschiktst en het meest onafhankelijk acht en eventuele meer ‘politieke’ overwegingen achterwege te laten.”

Bosma wil dualisme vergroten

In zijn brief schrijft Bosma dat hij het dualisme in het parlement wil vergroten. Volgens het PVV-kamerlid moet de Kamer eigenstandiger worden van het kabinet.

“In mijn maidenspeech verwees ik al naar het boek ‘Tweede Kamer: Lam of Leeuw’ van Kamervoorzitter Anne Vondeling. Ik hoop eraan te werken dat de Kamer weer meer een Leeuw wordt.”

Andere kandidaten

Tweede Kamerleden Khadija Arib (PvdA) en Madeleine van Toorenburg (CDA) lieten eerder al weten belangstelling te hebben in de functie van voorzitter. Ook zij willen ex-voorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) opvolgen, die aftrad na de kritiek de ze te verduren kreeg over haar rol in de zogenaamde ‘Teevendeal’.

Zowel Arib, Bosma als Elias zijn leden van het presidium; dit is het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer. In die rol traden zij regelmatig op als vaste vervangers van Van Miltenburg.

Dit zijn de kandidaten voor het Kamervoorzitterschap