‘The Revenant’ wint drie Globes

De western ‘The Revenant’ is de grote winnaar van de Golden Globes. Bij de televisie maakte Netflix de hoge verwachtingen niet waar.

Regisseur Alejandro González Iñárritu en acteurLeonardo DiCaprio met hun drie Golden Globes
Regisseur Alejandro González Iñárritu en acteurLeonardo DiCaprio met hun drie Golden Globes foto EPA/PAUL BUCK

De epische survival-western The Revenant is de grote winnaar bij de Golden Globes. De speelfilm won gister tijdens de plechtigheid in Beverly Hills in de drie belangrijkste categorieën: beste drama, beste regie (Alejandro González Iñárritu) en beste acteur in een drama, Leonardo DiCaprio.

Ook The Martian met Matt Damon deed het goed onder de leden van de organiserende Hollywood Foreign Press Association (HFPA). Damon won ook een acteursprijs, maar hij was zichtbaar verlegen over het feit dat zijn ruimtevaartfilm genomineerd was in de categorie ‘musical of comedy’. Dit eigenlijk tot verwondering van iedereen in Hollywood, inclusief ook regisseur Ridley Scott. Toen The Martian ook nog de hoofdprijs als ‘beste comedy’ won, begon regisseur Scott zijn dankwoord zo: „Een komedie?”

Brie Larson won de Globe voor beste actrice in een drama, voor haar rol als ‘Ma’ in de film Room. Na twee eerdere Globes werd Jennifer Lawrence opnieuw beloond, nu voor haar hoofdrol in Joy van David O. Russell. Toen publiekslieveling Inside Out (‘Binnestebuiten’) won voor beste geanimeerde film, barstte de zaal vol sterren en geldschieters los in gejuich.

De Holocaust-film Son of Saul won als beste buitenlandse film. Kate Winslet kreeg de prijs voor beste vrouwelijke bijrol in een drama, voor Steve Jobs. Deze film over de oprichter van Apple werd geschreven door Aaron Sorkin, die de prijs voor het beste scenario kreeg.

De Globes worden gezien als een indicatie voor mogelijke Oscarwinnaars, hoewel de geheime stemmen voor de Oscars vorig week kort voor de Globes-ceremonie binnen moesten zijn. En het belang van de Globes ging volgens de gevatte presentator Ricky Gervais uitsluitend schuil in de overdadig aanwezige drank. Zoals hij zondag bleef herhalen, steeds met een glas bier binnen handbereik: „Niet emotioneel worden. Deze prijs is – sorry hoor – waardeloos. Het is een stukje metaal dat een paar oude, verwarde journalisten persoonlijk aan je wilde geven, zodat ze je konden ontmoeten en een selfie met je konden maken, oké?”

Of dat een troost was voor drie opvallende verliezers, viel te betwijfelen. Van de goed ontvangen speelfilm Spotlight, Quentin Tarantino’s sneeuwwestern The Hateful Eight en het jaren-vijftigdrama Carol was veel verwacht. Maar alle drie liepen de grote onderscheidingen mis.

Ondanks Gervais’ advies om niet gevoelig te doen, reageerden de zegevierende acteurs vaak verrast en emotioneel. Veteraan Sylvester Stallone kreeg voor het eerst een Globe: die voor beste mannelijke bijrol. In de nieuwste Rocky-film Creed speelt hij een oude bokstrainer. Met tranen in de ogen bedankte hij iedereen, inclusief het personage Rocky Balboa, waarmee de reeks in 1976 begon.

De Globes staan hoofdzakelijk bekend als filmprijzen, maar het is ook een hoofdprijs voor tv-series. Vooraf werd geconstateerd dat Netflix voor het eerst meer nominaties had dan het machtige HBO, en zeker meer dan de vier grote Amerikaanse tv-kanalen. Netflix wist die nominaties niet te verzilveren. Concurrent Amazon, pas enkele jaren geleden begonnen als streamingdienst, verraste met een Globe voor het muziekdrama Mozart in the Jungle. De computerhackserie Mr. Robot van kabelkanaal USA Network won de prijs voor beste drama.

De balzaal van het Beverly Hilton-hotel fungeerde zondag als een who’s who van Hollywood. Mediamagnaat Ruper Murdoch kletste met de machtige producent Harvey Weinstein. Amy Schumer en Jane Fonda lachten samen. Denzel Washington – die werd geëerd met de Cecil B. DeMille-onderscheiding – zat naast Jamie Foxx. Harrison Ford en Stallone hieven een glas.

Presentator Gervais, terug als presentator van de Globes na vier jaar afwezigheid, was scherp als altijd. Genadeloos nam hij iedereen op de hak. Ook Mel Gibson, met wie hij eerder al een publieke aanvaring had, kreeg ervan langs als „alcoholist en antisemiet”. Maar het was allemaal heus zo erg, zei Gervais toen hij Gibson introduceerde: „Ik zou liever iets met hem in zijn hotelkamer drinken dan met Bill Cosby.” Niet voor het eerst kon Gervais rekenen op een collectief „oef!”.