Economie

Auto’s van Tesla kunnen nu zelf inparkeren

iStock

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Zonder de eigenaar achter het stuur kan Model S van Tesla nu zelf inparkeren. Aan de vooravond van de Detroit Auto Show heeft Tesla een software update gelanceerd die dat mogelijk maakt, schrijft The Financial Times.

Ook is het zelfrij-systeem verbeterd. Zo wordt de snelheidlimiet beperkt tot net boven de maximale snelheid in de bebouwde kom en wordt er gedwongen snelheid geminderd in aanloop naar bochten.

De nieuwe update is volgens topman Elon Musk een baby-stapje op weg naar helemaal zelfrijdende auto’s, maar de achterliggende technologie is al tot veel in staat:

The car can even detect if a fairly small dog walks past. It is not absolutely perfect but it is probably better than a person right now

Om zelfrijden echt werkelijkheid te laten worden moeten behalve technische obstakels ook nog de nodige wettelijke obstakels worden overwonnen, zoals eenduidige regelgeving in de hele Verenigde Staten, zegt Musk:

It would be pretty weird if car’s behaviour has to change when it crosses a state border.

Aanhoudende brain drain bij Yahoo

Meer dan een derde van de werknemers heeft het in existentiële problemen verkerende Yahoo verlaten het afgelopen jaar. Dat toont volgens The New York Times dat het personeel het vertrouwen in de toekomst verloren heeft.

Om werknemers te behouden heeft de zwaar onder vuur liggende topvrouw Marissa Mayer goedkeuring gegeven aan bonuspakketten voor mensen die aanbiedingen van andere werkgevers afslaan. Maar dat leidt weer tot scheve ogen van personeel dat gewoon van plan is Yahoo trouw te blijven.

Yahoo is ooit groot geworden met zijn zoekmachine, maar verliest nu steeds meer terrein aan concurrenten als Google en Facebook. Mayer staat onder toenemende druk om af te treden en presenteert later deze maand een uitgewerkt plan om een nieuw beursgenoteerd bedrijf op te richten met alle internetactiviteiten, maar zonder de aandelen in de Chinese online winkelgigant Alibaba.

Veel hangt af van dat plan, want uit cijfers van onderzoeksbureau Glassdoor blijkt dat maar 34 procent van de werknemers denkt dat de vooruitzichten voor Yahoo verbeteren, tegen bijvoorbeeld 61 procent bij Twitter, een ander tech-bedrijf in de problemen.

Farmaceuten blijven prijzen verhogen ondanks kritiek

Een aantal belangrijke medicijnfabrikanten heeft in de eerste dagen van dit nieuwe jaar de prijzen weer stevig verhoogd. Bij onder andere Pfizer, Amgen, Allergan en Horizon Pharma zijn tientallen geneesmiddelen zo’n tien procent duurder geworden, meldt The Wall Street Journal.

Hoewel het niet uitzonderlijk is dat farmaceuten hun prijzen aan het begin van een nieuw jaar zo verhogen is het wel opvallend in het licht van de kritiek van politici, zorgverzekeringbetalers, artsen en patiënten de laatste maanden. Zo hebben de presidentskandidaten Hillary Clinton, Bernie Sanders en Marco Rubio de hoge medicijnprijzen bekritiseerd en maatregelen voorgesteld om de prijsstijgingen in te perken.

Maar volgens farmaceuten zijn de kostenstijgingen noodzakelijk om de ontwikkelingen van nieuwe medicijnen te kunnen betalen, zegt Ron Cohen van Acorda Therapeutics:

“The price hikes are our way of insuring that we can survive and develop these programs and bring these new innovative drugs to market.”